Ce presupune procesul de automatizare industriala?

Procesul de automatizare industriala nu este atat de usor de implementat pe cat ar crede unii administratori de afaceri. Acesta prespune mai multe etape care trebuie analizate atent, atat de tine, cat si de echipa de profesionisti care se va ocupa de instalarea sistemelor de automatizare. Evident, procesul nu inseamna doar simpla instalare a unui panou de control modern.

Totodata, acesta nu ar trebui sa te sperie – si nici automatizarea in sine. Elementele mentionate au rolul de a imbunatati eficienta afacerii si echipamentelor tale, dar mai ales iti ofera posibilitatea de a identifica care parti ale afacerii sunt destul de moderne pentru a fi automatizate si care nu. Astfel, acest proces devine benefic pentru intregul sistem, nu doar pentru o parte a acestuia.

Identificarea oportunitatilor de automatizare

Dupa cum a fost mentionat, unul dintre pasii procesului de automatizare industriala implica identificarea oportunitatilor disponibile la nivelul afacerii tale. In general, sistemele sau echipamentele care vor beneficia cel mai mult de pe urma automatizarii sunt cele care realizeaza sarcini strict repetitive si care nu lasa loc de personalizare, dupa cum s-ar spune. Mai exact, cu cat mai simplu este un echipament, cu atat mai usor este de automatizat.

Desigur, acest lucru nu inseamna ca utilajele complexe nu pot fi automatizate.

Alegerea modelului de automatizare

Exista patru modele de automatizare industriala – fixa, flexibila, programabila si integrata. Automatizarea fixa este ideala pentru echipamentele care executa acelasi tip de sarcini constant (ori care rar se schimba), cea flexibila este controlata de un calculator si este ideala pentru echipamentele cu sarcini variabile, cea programabila este destinata echipamentelor care se ocupa de mai multi pasi din lantul de productie, iar cea integrata este bazata pe masinarii, informatii si procese separate de echipamentele afacerii tale (si le poate controla pe toate acestea).

Acest pas poate fi destul de complicat, in functie de natura afacerii tale. Din fericire, o echipa de experti in domeniu iti poate oferi toate informatiile de care ai nevoie.

Dezvoltarea si testarea sistemului de automatizare industriala

De aceste doua etape se va ocupa echipa de experti mentionata anterior. Totusi, nu uita ca aceasta va actiona conform cerintelor si dorintelor tale. Astfel, ar trebui sa stii ca este mereu recomandata automatizarea partilor procesului de productie care consuma cel mai mult timp – deci cei mai multi bani.

Mai exact, daca oportunitatile identificate in primul pas nu te ajuta sa economisesti timp intr-un mod semnificativ, ar trebui sa arunci o privire la anumite parti ale echipamentelor la care ai putea adauga un sistem de automatizare industriala. Deseori, nu vei putea automatiza complet un echipament/utilaj, ci doar o anumita functie a sa.

Esti in cautarea echipei care te va sfatui corespunzator?

Atunci cand administrezi o afacere si ai in grija mai multe echipamente sau utilaje pe care vrei sa le automatizezi, este clar ca vrei sa colaborezi cu o echipa care te va ajuta sa ai un rezultat optim dupa aplicarea acestui proces. In caz contrar, investitia nu va fi una avantajoasa pentru tine.

O echipa in care iti poti pune toata increderea este echipa Electrotehnics – peste 15 ani de experienta in domeniul automatizarii industriale, experienta care iti va oferi exact ce ai nevoie pentru a-ti imbunatati afacerea!