Pentru mulți, România este o țară plină de mituri și legende, și considerând că încă se păstrează foarte multe tradiții în viața noastră de zi cu zi, purtarea unui port tradițional românesc nu este o excepție.
Faptul că încă se transmite cultura noastră populară din generație în generație, nu poate decât să mă bucure. Avem o țară frumoasă cu toate formele de relief, cu tradiții interesante care datează încă din vremurile precreștine, cu un port tradițional de excepție care și-a păstrat nealterat caracteristicile esențiale. Portul popular trandițional românesc este în esență același pe tot teritorul tării noastre, doar că, spre exemplu, o ie autentică lucrată manual se deosebește de la o regiune la alta, prin micile amănunte cum sunt culorile, forma sau croiul.
În general, portul popular femeiesc este alcătuit dintr-un batic sau o năframă, dacă e să ne exprimăm în termeni populari, alături de o ie autentică brodată cu motive populare, un brâu, un pieptar, poale și opinci din piele. Confecționarea manuală a unui astfel de costum tradițional presupune multă muncă și atenție la detalii. Broderia, în special cea de pe o ie autentică, implică multă imaginație și inventivitate.
Îmbinând tradiționalul cu modernul, o ie autentică poate fi parte din ținuta dvs. cu care vă puteți mândri la un eveniment tradițional, dar și la alte evenimente mondene, ea putând fi asortată cu o fustă sau un pantalon mai puțin tradiționale. În general, o ie autentică lucrată manual se face la comandă, având astfel opțiunea de a alege culorile dorite. Datorită complexității detalilor, o ie autentică nu poate fi accesorizată decât cu accesorii care se ridică la același nivel, lucrate finuț și având aceeași stil. De exemplu, unele mărgele de sticlă ar fi o alegere potrivită ca accesoriu.
Mărgelele de sticlă datează de mai bine de 3000 de ani și sunt o adevărată artă. Legenda spune că arta mărgelelor de sticlă a fot descoperită din întâmplare în Egypt, când cineva a scăpat o sticlă în foc din greșeală. În acele timpuri, mărgelele erau simple fiind folosite mai mult la decor dar, pe măsură ce societatea umană a evoluat, mărgelele s-au transformat într-un accesoriu inedit, au devenit mai sofisticate și au primit semnificații suplimentare, prezentând forme mai netede, simboluri gravate și diverse reprezentări pentru a arăta statutul celui care le poartă.
Astăzi, ca și în anii trecuți, faimoasele mărgele de sticlă nu au egal datorită culorilor uimitoare, a modelelor elaborate si a fineței lor, astfel că sunt dorite de femeile elegante din întreaga lume.
Ca și la o ie autentică, mărgelele lucrate manual se deosebesc de celelalte făcute într-o fabrică pe bandă rulantă. Ele sunt create de producătorii artizanali locali care sunt niște artiști adevărați și de regulă, îi găsiți la diferite festivaluri sau târguri artizanale.
Mărgelele de sticlă sunt făcute din silice și alte minerale topite la o temperatură foarte ridicată pentru a deveni un lichid vâscos care mai apoi, este turnat în forma dorită (machetă) și care se întărește pe măsură ce se răcește.
Indiferent cum sunt lucrate, mărgelele variază foarte mult ca material, formă și culoare. Pe lângă că sunt folosite ca bijuterii, ele pot fi înșirate în suvițe simple, cusute sau lipite pe articolele vestimentare, pe poșete, etc.
Așadar, având o întreagă istorie în spate, atât portul tradițional românesc cât si arta mărgelelor, accesoriu ideal pentru o ie autentică sunt mărgelele finuțe și elegante, incolore sau într-o culoare pală, cu o formă relativ clasică. De exemplu, un pandativ de sticlă incolor în formă de frunză este cel mai potrivit pentru o ie în care predomină culorile verzi, pe când cele aurii sidefate, se potrivesc cu cele în care predomină culoarea crem, maro, roșu, etc, ele asortându-se cu nuanța pielii.