Ce modalități de creare a backlink-urilor recomandă o agenție SEO?

SEO (Search Engine Optimization) este parte componentă a marketingului digital efectuat prin intermediul motoarelor de căutare, așa cum este arhicunoscutul Google. Acest tip de marketing poartă denumirea de Search Engine Marketing, a cărui prescurtare este SEM, și se referă, bineînțeles, la promovarea brandurilor exclusiv în mediul virtual; adică, pe Internet.

agentie seo

SEM include, totodată, și popularele campanii de tip PPC (Pay Per Click), ce presupun plasarea de anunțuri plătite (cunoscute drept ad-uri) chiar în cadrul motoarelor de căutare. Spre exemplu, în cazul Google, giganticul american dispune de propriul serviciu publicitar pentru firmele și companiile care doresc sa afișeze anunțuri pentru internauții (public țintă) care efectuează anumite căutări online.

Serviciul respectiv, denumit Google Ads, permite business-urilor cu adresabilitate în mediul digital să stabilească un buget precis pentru campania de publicitate online și să plătească pentru aceasta numai atunci când utilizatorii targetați dau click pe anunțurile promovate astfel.

Deoarece ambele tipuri de promovare SEM pot fi la fel de rentabile, în funcție atât de obiectivele setate, cât și de bugetul alocat, o agentie SEO colaborează deseori cu o agenție PPC sau chiar își dezvoltă un departament propriu, in-house, în această direcție. Astfel, SEO și PPC pot fi îmbinate cu succes, derulându-se în același timp, pentru același client.

Search Engine Optimization, însă, reprezintă un proces mult mai complex decât PPC, iar o agenție SEO de top trebuie să facă eforturi constante pentru a produce și menține rezultatele dorite de către clienții săi, deseori particularizate fiecărui caz în parte. Tocmai de aceea, echipele de specialiști care activează într-o agenție SEO sunt multidisciplinare, acoperind numeroasele etape și laturi ale procesului de optimizare a site-urilor pentru motoarele de căutare:

  • Optimizarea tehnică a site-ului;
  • Optimizarea on-page;
  • Optimizarea off-page;
  • Crearea / actualizarea arhitecturii site-ului;
  • Research-ul de cuvinte cheie și expresii de căutare relevante;
  • Crearea conținutului scris și a rețelei de backlink-uri;
  • Monitorizarea traficului, a concurenței ș.a.m.d.

Dintre toate acestea, crearea de backlink-uri joacă un rol esențial, fiind chiar… chintesența procesului, din moment ce copywriterii dintr-o agenție SEO realizează constant conținut (advertoriale și comunicate de presă) pentru site-urile alocate din portofoliul de clienți.


Prin link building poți crește autoritatea unui site și traficul organic. Astfel, crește și brand awareness-ul. Conținutul, însă, este baza link building-ului! Cele două elemente sunt interdependente, precizează iAgency.ro, agenția SEO numărul 1 în România, alături de următoarea definiție:

Backlink-ul este un cod HTML folosit pentru a face trimitere către un alt site. Ne putem referi la un backlink ca fiind un vot de încredere. Dacă site-ul X face trimitere către site-ul Y, atunci înseamnă că site-ul Y este un site OK. La fel cum un politician își poate asigura câștigarea alegerilor prin numărul de voturi primite, și un site își poate asigura prima poziție în Google Organic prin numărul de site-uri care fac trimitere către el.”

În ceea ce privește modalitățile prin care pot fi create backlink-urile pentru un site care beneficiază de optimizare SEO, aceeași agenție enumeră:

  • Parteneriatele cu bloggerii
  • Crearea unui blog propriu
  • Publicarea de advertoriale și comunicate pe site-uri de știri / informații
  • Crearea unei comunități și/sau implicarea în cele existente
  • Publicarea unor articole de PR
  • Înscierea în rețelele de afiliere
  • Investirea în testimoniale