Ce este ventilația mecanică și cum o putem folosi în locuințele noastre ce devin tot mai bine sigilate
Chiar și acum, în 2021, ventilația mecanică nu este ceva cu care mulți români sunt familiarizați în casele lor. Totuși, aceste soluții nu ne sunt străine – cu siguranță ne-am bucurat de ele în alte tipuri de clădiri, cum ar fi birourile și spitalele. Sistemele automatizate ce elimină aerul îmbâcsit, din interior, și introduc aer curat, filtrându-l de afară, au fost adesea considerate inutile pentru locuințe. Însă, pe măsură ce normativele europene (dar și naționale) ne încurajează spre locuințe mai bine izolate, mai pasive din punct de vedere energetic, aceste sisteme devin importante.
Așadar, pentru cei care își doresc o casă cu adevărat confortabilă și eficientă, ventilația mecanică cu recuperare de căldură este un lucru absolut necesar.
Rezumat În sistemele de ventilație mecanică și recuperare a căldurii, căldura este transferată între interior și exterior (și invers) pentru a reduce foarte mult fluxurile termice, permițând în același timp niveluri ridicate de ventilație. |
Astfel, ocupanții unei locuințe se vor bucura de:
- Aer proaspăt și curat în toate camerele casei ori apartamentului (fără bacterii, virusuri sau alergeni)
- O temperatură ce se va menține la același nivel, în întreg căminul (chiar și fără instalarea de aparate de aer condiționat)
- Un nivel de umiditate controlat, păstrat la valorile optime (în exces, acesta poate cauza dezvoltarea mucegaiurilor și apariția problemelor de sănătate)
Fără soluțiile moderne de ventilare, am fi rămas la clasica opțiune – deschiderea ușilor, pentru aerisire. În egală măsură, mulți am fost învățați să ne bazăm și pe anumite imperfecțiuni din construcție (goluri și găuri) ori pe condițiile meteo. Aceste metode de ventilație este în mare parte greșite – nu deținem niciun control real!
Din păcate, în climatul țării noastre – unde temperaturile medii anuale pot atinge chiar și 6 grade Celsius în zonele depresionare – acest lucru înseamnă pierderea de căldură din interior și implicit un consum sporit de energie.
Astfel, este bine știut că infiltrarea aerului în case poate crește semnificativ efortul total de încălzire și aer condiționat dintr-o clădire (de la o treime până chiar peste jumătate) – această sarcină poate fi deosebit de semnificativă în clădirile cu consum redus de energie, unde toate celelalte sarcini au fost reduse.
Cum să crești așadar eficiența energetică și să investești corect în sustenabilitatea căminului tău?
Investește în soluții de ventilare mecanică și răcire, prin oferta CaseCălduroase.ro!
Profită de izolația construcției. Pune preț pe etanșarea casei. Alege soluții de proiectare solară pasivă.
Ventilația mecanică oferă o modalitate complexă de a aborda aceste imperfecțiuni, folosind ventilatoare ce mută aerul în și / sau în jurul unei clădiri. Studiile au arătat că utilizarea acestor sisteme poate fi mai eficientă, în ceea ce privește consumul redus de energie și emisiile de carbon rezultate, decât bazându-se pe ventilația naturală.
Pentru a selecta și a proiecta corespunzător un astfel de sistem, alege ventilația rezidențială de nouă generație, ce folosește unitati de ventilație compacte, cu recuperarea căldurii.
Poți obține o recuperarea de până la 95% de căldură, din aerul evacuat
Grație tehnologiei de contracurent și preîncălzitoarelor/ reîncălzitoarele de aer integrate, unitătile de la www.casecalduroase.ro au eficiență energetica A+, se pot instala foarte simplu și garantează economie de spațiu. Se recomandă în case pasive, dar și în apartamente cu sisteme de ventilație descentralizate sau centralizate.