Vrei sa cumperi o masina de canelat? Iata 5 aspecte esentiale de luat in calcul!

Masinile de canelat pot fi foarte diverse din punct de vedere al specificatiilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista o varietate destul de mare de caneluri – marime, diametru, rol si asa mai departe. Astfel, nu poti folosi o singura masina de canelat pentru a realiza toate tipurile de caneluri care ar putea fi necesare unei constructii din beton.

Asadar, in cele ce urmeaza vei afla mai multe despre cele 5 aspecte esentiale pe care ar trebui sa le iei in calcul atunci cand achizitionezi si folosesti o astfel de unealta.

Adancimea canelurilor – reglabila sau nu?

Rar vei gasi o unealta fara functie de reglare a adancimii canelurilor. In cazul in care gasesti, este probabil sa fie un fals sau un produs de calitate slaba, deoarece lipsa acestei functii nu are sens, pe scurt.

Dupa cum a fost mentionat, canelurile sunt realizate in mod diferit, in functie de mai multe conditii. Astfel, o adancime fixa nu ar fi un avantaj pentru utilizator. In general, o adancime reglabila de la 0 pana la 65mm este recomandata. Este posibil sa gasesti unelte cu adancimi de la 20 la 65mm si de la 0 la 20mm (poate fi dificil sa gasesti o masina de canelat cu o adancime reglabila considerabila).

Latimea canelurilor – reglabila neaparat!

Ca si in cazul adancimii, latimea trebuie sa fie de asemenea reglabila. De exemplu, in cazul in care realizezi caneluri pentru reteaua electrica a unei case, acestea trebuie sa aiba latimea unui fir sau, dupa caz, a mai multor fire.

De regula, latimea minima este de 3mm, in timp ce cea maxima poate fi de la 20 in sus (de obicei pana la aproximativ 40mm, in functie de masina de canelat achizitionata).

Diametrul discului de taiere

Aceasta caracteristica determina cat de adanc in suprafata de canelat poti realiza canelurile. Un diametru de 230mm este considerat ideal pentru marea majoritate a tipurilor de caneluri/aplicatii. In schimb, o masina entry-level, dupa cum s-ar spune, prezinta de regula discuri mai mici, de 115mm.

In general, discurile de taiere de 150-200mm sunt potrivite pentru majoritatea aplicatiilor profesionale.

Greutatea – cat de usor este de folosit unealta

Aici, s-ar putea sa ai niste probleme. De ce? Ei bine, pentru ca poti achizitiona o masina de canelat de doar 3,4kg, de exemplu, dar poti intalni si un produs de aproape 9kg. In acest caz, trebuie sa iei in calcul toate celelalte aspecte si sa decizi care produs va fi mai avantajos pentru tine la locul de munca.

De obicei, greutatea creste odata cu diametrul discului de taiere si puterea masinii de canelat.

Functii ajutatoare aditionale

Evident, fiecare masina de canelat va prezenta anumite functii ajutatoare aditionale. Acestea au rolul de a imbunatati modul in care utilizatorul foloseste unealta. De exemplu, cea mai comuna functie este cea de aspirare a prafului, care poate fi constanta sau activata atunci cand este necesar.

Alte functii pot fi limitarea curentului la pornire si blocarea axului – in functie de cerintele si preferintele utilizatorului.

Daca vrei sa achizitionezi o unealta moderna, profesionala si la un pret avantajos, atunci viziteaza acum magazinul online ProENERG. Descopera acum gama variata de unelte si echipamente pentru profesionisti!