Case de marcat sau sisteme POS? Ce se potriveste mai bine afacerii tale?

Dupa cum probabil bine stii, administrarea corespunzatoare a unei unitati comerciale este strans legata de utilizarea unei case de marcat. Nu poti vinde produse sau servicii daca nu poti elibera bon fiscal – in legalitate, totodata.

Totusi, casele de marcat pot fi de foarte multe tipuri, iar in ziua de astazi ai la dispozitie si sisteme POS – un fel de supererou printre casele simple, obisnuite. Evident, exista diferente majore intre acestea, dar asta nu inseamna ca trebuie sa alegi mereu varianta mai noua, mai avansata.

Iata cateva dintre caracteristicile echipamentelor mentionate, caracteristici care te vor ajuta sa alegi echipamentul potrivit pentru afacerea ta.

Caracteristicile unei case de marcat

Acest tip de echipamente este unul relativ simplu, unii ar spune chiar rudimentar. Cu ajutorul rol, poti calcula suma de afisat pe bon si introduce vanzari/operatiuni in memoria fiscala a casei de marcat.

Apoi, echipamentul prezinta o interfata tip calculator si dupa caz, cu un sertar de bani pentru a face operatiunile mai usor de gestionat.

Marele dezavantaj al unei case de marcat este faptul ca nu prea exista modele portabile – sunt conectate prin fir la o sursa de curent. Astfel, acestea sunt potrivite pentru unitatile comerciale si afacerile in care punctul de vanzare este fix si clientii trebuie sa se deplaseze la acesta.

Caracteristicile unui sistem POS

Un astfel de sistem poate face aproape toate lucrurile la care te gandesti si au legatura cu operatiunile fiscale – gestionarea inventarului, aplicarea de programe de loialitate si reduceri, eliberarea de rapoarte privind vanzarile, clientii si inventarul magazinului si multe altele.

Majoritatea modelelor de case de marcat sunt asemanatoare unui calculator dinainte de anii 2000 – functii prestabilite, fara posibilitatea de a adauga lucruri noi. Un sistem POS este un calculator din zilele noastre – de fapt, in unele cazuri, chiar este asa. Un astfel de sistem poate fi folosit prin intermediul unui PC sau Mac fara probleme, iar functiile sale sunt practic nelimitate.

Drept urmare, un sistem POS este recomandat unitatilor comerciale si afacerilor complexe, care realizeaza mai multe operatiuni – nu doar vand produse si/sau servicii.

Ce se potriveste mai bine afacerii tale?

Raspunsul este simplu. Unitatile comerciale de dimensiuni mici, cu un inventar pe masura si care realizeaza un singur tip de operatiune (vanzare), se pot descurca foarte bine cu echipamente simple. Din moment ce stocul de produse este mic, modificarile de pret pot fi aplicate instant, fix inainte de eliberarea bonului.

Unitatile comerciale de dimensiuni medii si mari, care pun la dispozitia clientilor programe de loialitate, promotii speciale si asa mai departe, vor avea nevoie intotdeauna de un sistem POS, chiar daca folosesc case de marcat traditionale. Totodata, sistemele POS sunt recomandate restaurentelor, localelor si in general afacerilor din domeniul HoReCa deoarece sunt mai usor de folosit, atat de utilizator, cat si pentru client.

Esti in cautarea sistemului potrivit pentru afacerea ta?

Un alt aspect important al celor doua tipuri de echipamente mentionate este pretul. Un sistem POS de ultima ora poate costa si de 10 ori mai mult decat o casa de marcat obisnuita. Magazinul online TehnicaFiscala.ro intelege importanta economiilor, mai ales pentru o afacere, asadar iti pune la dispozitie echipamente de toate felurile, pentru orice afacere, la preturi avantajoase – calitatea este, evident, garantata!