Iata tot ce trebuie sa stii despre supape – pe scurt!

Supapele sunt componente comune. Acestea pot aparea la nivelul oricarui sistem care gestioneaza apa/lichide sau substante gazoaze – in special daca acestea sunt sub presiune. Probabil deja stii numarul exact de supape din casa ta – si cum sa le actionezi in caz de urgente.

Evident, exista mult mai multe lucruri pe care ar trebui sa le stii despre aceste componente – daca lucrezi in domeniu sau pur si simplu daca vrei sa afli mai multe. Din fericire, acest articol iti va prezenta, pe scurt, tot ce ar trebui sa stii despre acestea.

Ce functii au supapele?

Supapele pot fi folosite pentru o varietate de aplicatii si in destul de multe industrii. Aproape orice lant de productie contine cel putin un echipament sau sistem echipat cu supape de diferite tipuri. Printre cele mai comune functii si utilizari ale supapelor, pot fi enumerate:

 • Pornirea sau oprirea debitului substantei din sistem;
 • Ajustarea debitului substantei din sistem;
 • Controlarea directiei de curgere a substantei din sistem;
 • Incetinirea/regularea debitului din interiorul sistemului;
 • Imbunatatirea sigurantei intregului sistem prin prezenta unei supape de presiune.

Cate tipuri de supape exista?

Exista foarte multe tipuri atunci cand se ia in considerare modul in care acestea functioneaza. Totusi, din punct de vedere al modului de actionare, dupa cum s-ar spune, exista 3 tipuri:

 • Manuale – acestea sunt actionate manual, evident si prezinta de obicei manere, lanturi, roti si altele ca element de actionare;
 • Actionate – acestea sunt deseori conectaet la sisteme pneumatice sau motoare electrice si permit controlul de la distanta al supapei in sine. Totodata, permit si automatizarea sistemului. Aceste supape sunt prezente la sisteme de dimensiuni mari sau care necesita un nivel inalt de precizie;
 • Automatice – acestea se activeaza automat atunci cand debitul substantei din sistem are o anumita valoare sau atinge o anumita presiune. In acest caz, controlul de la distanta nu este necesar, din moment ce supapa actioneaza in baza unor parametri prestabiliti.

Ce rol pot avea supapele?

Rolul supapelor este dat de tipul supapei (din punct de vedere al modului in care functioneza). Aici se iau in considerare strict tipurile de supape, dupa cum urmeaza:

 • De izolare – in acest caz sunt folosite supapele tip fluture, cu bila, cu diafragma, cu poarta, cu piston, cu dop;
 • De ajustare – se pot folosi supapele tip fluture, cu bila, cu diafragma, cu sfera, cu ac, cu dop, sau de prindere;
 • De eliberare a presiunii – in acest caz sunt necesare supapele concepute in mod special pentru eliberarea presiunii;
 • De retinere – din nou, sunt necesare supape sau robinete concepute special pentru retinerea substantei.

Exista si supape cu rol special, precum supapele cu porturi multiple, cu plutitor si multe altele. Pe scurt, exista foarte multe tipuri, roluri si moduri de utilizare care trebuie luate in considerare atunci cand lucrezi cu astfel de componente.

Apoi, lucrul cel mai important de verificat este calitatea supapei in sine. Ai neovie de o componenta din materiale de calitate si rezistente, precum cele din oferta distribuitorului MagazinSupape.ro. Acesta iti pune la dispozitie o gama variata de produse verificate si certificate ISCIR.