Când e momentul să cumperi o baterie nouă pentru mașina ta?

A fi atent la starea bateriei mașinii tale și a ști când se apropie momentul ca aceasta să fie schimbată, îți va asigura o înlocuire în condiții corespunzătoare, o documentare adecvată și o programare convenabilă la service. Nu este neobișnuit ca bateria unei mașini să se consume prematur sau să ofere performanțe sub nivelul standard, iar a găsi serviciul ideal de înlocuire și instalare a bateriilor auto nu este mereu un lucru simplu. Află totul despre bateriile auto, consultând lista de sfaturi de mai jos.

Cum știi dacă bateria auto trebuie înlocuită?

Înainte ca bateria mașinii tale să cedeze definitiv, aceasta îți va da câteva semne în prealabil. Dacă motorul mașinii se chinuie să pornească, chiar și în zilele cu vreme ceva mai blândă, atunci este clar că nu mai poate oferi aceeași pornire la rece lină ca atunci când era nouă. În funcție de modelul mașinii, un martor de bord se va aprinde pentru a indica că ceva nu este în regulă în acest sens. Dacă bateria mașinii tale se descarcă la numai câteva zile de la o încărcare completă sau rămâne fără curent atunci când luminile din interior sau farurile sunt aprinse, atunci cel mai probabil trebuie înlocuită.  

Testează anual bateria mașinii tale

Ca metodă de prevenție, dar și ca parte din întreținerea de rutină a mașinii, este important să verifici bateria mașinii tale înainte de a face o călătorie mai lungă. Deși aproape toate bateriile auto din zilele noastre nu necesită întreținere, conform instrucțiunilor de la productător, este recomandat să fie testată anual de un mecanic, imediat ce a împlinit 2 ani de funcționare, dacă locuiești într-o zonă cu climă caldă sau 4 ani, într-un climat mai rece. Mecanicul îi va testa capacitatea de a menține tensiunea în timpul utilizării, iar rezultatele testului îți vor arăta dacă este sau nu momentul să cauți o baterie nouă pentru mașina ta.

O baterie auto ar trebui să corespundă mașinii și nevoilor tale de conducere

Bateriile auto de pe piață sunt disponibile în mai multe dimensiuni și variază semnificativ în performanță de la un an la altul. Acest lucru face aproape imposibilă recomandarea bateriei ideale pentru mașina ta, în funcție de marcă sau model. De asemenea, cumpărarea aceluiași model de baterie pentru a o înlocui pe cea veche, nu îți garantează că vei obține aceleași performanțe de la una nouă. Asigură-te că alegi dimensiunea și modelul corect de baterie auto pentru mașina ta, verificând manualul de utilizare al acesteia sau solicitând indicații într-un magazin specializat.

Care este cea mai bună marcă de baterii auto?

Pe piața bateriilor auto se regăsesc o mulțime de branduri de renume, precum Bosch, Varta sau Exide, dar chiar și așa, atunci când alegi o baterie auto pentru mașina ta, trebuie să fii atent la amplificatorii de pornire la rece – câtă putere primește mașina pentru a putea fi pornită, la valoarea în amperi-oră pentru a afla cât va dura bateria înainte de a se epuiza, dar și la ce tip de baterie trebuie să cumperi – bateriile cu plumb-acid, de exemplu, nu sunt la fel de puternice și au o durată de viață mai scurtă decât cele pe bază de litiu.