Abcesul dentar este un proces inflamator în care o pungă umplută cu puroi se formează lângă dinte sau la vârful rădăcinii acestuia. se formează ca urmare a pătrunderii unei infecții bacteriene în dinte sau în țesutul gingival.
Un abces dentar poate provoca dureri de intensitate variabilă, care pot iradia spre ureche sau gât. Dacă nu se intervine, inflamația purulentă se poate transforma într-o stare mai gravă și poate pune în pericol viața pacientului. Prin urmare, merită să aflați mai multe despre tipurile unui astfel de proces infecțios, simptomele și tratamentul acestuia.
Care sunt tipurile de abces dentar
Abcesul dentar are mai multe forme sub care poate apărea. El poate fi periapical, parodontal sau gingival. În orice caz, o gingie umflată este semn de abces dentar.
- Abcesul periapical: acest tip de abces dentar apare la vârful rădăcinii dintelui și afectează osul din zona respectiva, topindu-l.
- Abcesul parodontal: abcesul parodontal apare ca o pungă parodontală pe langa gingie la nivelul dintelui afectat. Acest abces se poate extinde rapid către os sau țesut.
- Abcesul gingival: abcesul gingival este de regulă situat la nivelul gingiei.
Principalul simptom al unui abces dentar este durerea. Aceasta poate avea caracter pulsatil și este, cel mai adesea, intensă. Durerea începe de obicei brusc și crește în intensitate în următoarele ore sau zile. În unele cazuri, durerea poate radia spre ureche, maxilar și gât.
- Durere în zona afectată la mestecare sau la atingere;
- Inflamație;
- Sensibilitate dentară la alimente și lichide reci sau calde;
- Gust neplăcut la nivelul cavității bucale;
- Febră;
- Stare generală alterată;
- Dificultăți la deschiderea gurii;
- Disfagie (dificultăți la înghițire);
- Insomnie.
Tratamentul de urgență constă în drenajul abcesului. Practic se crează o cale prin care colecția purulenta să poată fi eliminată. În funcție de tipul abcesului și în funcție de stadiul în care se află, acest drenaj se poate realiza, fie la nivelul gingiei (prin incizie), fie la nivelul dintelui (prin “frezare”).
Tratamentul de urgență are ca obiectiv eliminarea durerilor și disconfortului și preîntâmpinarea complicațiilor în țesuturile învecinate. Mulți medici vor recomanda un tratament cu antibiotice (pentru minim 7 zile) pentru a ajută organismul să combată infecția și a preîntâmpina complicațiile în țesuturile învecinate (dar acest aspect nu este o regulă generală).
Tratamentul de durată al dintelui are ca și obiectiv eliminarea infecției. În funcție de severitatea infecției și gradul de distructie al dintelui afectat, pot există două variante de tratament:
- Tratament endodontic: o succesiune de proceduri terapeutice care are ca scop eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare și sigilarea canalelor radiculare pentru a preîntâmpina alte agresiuni microbiene și a acordă șansă organismului de a elimina infecția din structurile de susținere. După încheierea tratamentului endodontic, dintele va trebui reconstituit fie cu o obturatie fie cu o coroana dentară.
Extracția dintelui: Dacă dintele este foarte distrus sau infecția prea avansată este necesară extracția dintelui. Este recomandat că extracția să se realizeze în ședința următoare, după trecerea simptomelor, dar această decizie se ia și în funcție de cazul clinic. Dacă vrei sa afli mai multe despre cum sa iti alegi dentisul care sa te ajute în tratarea abcesului, poți accesa aceasta pagina – dentist Iasi