Diferența dintre autocunoaștere și dezvoltare personală

Fiecare persoană ar trebui să își atingă potențialul maxim pentru a-și onora prezența în această lume. Fiecare persoană se naște cu un potențial imens, cu șansă de a deveni orice, un artist genial, un medic care salvează mii de vieți, un savant care face o descoperire revoluționară. Până la vârstă de 6-7 ani, nu se impune nici o limita, avem puterea de a crede că putem face orice și de cele mai multe ori facem. Pe parcurs, apare mediul și ne ,,învață” să fim   bine în zona noastră de confort pentru că așa trebuie. Dar acest lucru poate să fie benefic pentru unii dar nu și pentru ține. La școală înveți să vorbești doar atunci când ți se permite, să stai cuminte în banca, mai târziu înveți pentru examene iar apoi ajungi la un job unde ai surpriză să dai peste un șef care vrea să fii un angajat model care își face muncă fără să comenteze. Dar tot ceea ce ai reușit să faci este că ai devenit acea persoană la care se așteaptă toți să fii.

 Dar cum rămâne cu tine? Cine ești tu defapt? Ce fel de persoană îți dorești să fii?

Este mult mai ușor să rămâi ancorat în zona ta de confort deoarece este un mediu sigur și ai deja o plasa de siguranță. Dacă ai  să cazi, atunci întotdeauna vor există așteptările altora care să îți ofere un indiciu despre cine și ce trebuie să fii. Dar, adevărul este că, dacă nu îți depășești această zonă de confort atunci vei rămâne la nesfârșit în cercul vicios de ,,așa trebuie să fie”. Astfel, ajungem la doi piloni esențiali care te pot ajută să depășești barierele și să ieși din zona ta de confort. Este vorba despre autocunoaștere și dezvoltare personală. Între cele două există o diferența majoră și nu trebuie să fie confundate una cu cealaltă.

Ce sunt autocunoașterea și dezvoltarea personală?

Autocunoaștere – este procesul prin care o persoană își răspunde la întrebarea ,,cine sunt eu?” această conducând la formarea unei reprezentări mentale despre propria persoană. Imaginea de sine poate avea trei componente: imaginea de sine fizică, imaginea de sine psihică și imaginea de sine socială. Aceste imagini se modifică în timp deoarece persoană își schimbă înfățișarea, dobândește noi abilități, noi atitudini, noi sentimente, valori, etc.

Dezvoltarea personală se canalizează pe aspectele privitoare la autocunoaștere și optimizarea resurselor proprii. Este utilă persoanelor care se confruntă cu forme de anxietate ușoară, persoanelor sănătoase care întâmpina diverse dificultăți și care își doresc să își îmbunătățească relațiile sociale.

Care este diferența dintre autocunoaștere și dezvoltare personală?

Autocunoașterea este un proces care poate să fie realizat pe mai multe planuri inclusiv prin dezvoltare personală. Este vorba defapt despre formarea imaginii asupra propriei persoane. În momentul în care conștientizezi că reprezinți mai mult decât o reflexie a modului în care se așteaptă cei din mediul din jurul tău să fii, atunci vei reuși cu adevărat să depășești barierele și să iei deciziile cele mai corecte. În timp ce autocunoașterea este despre recunoașterea propriului tău potențial, dezvoltarea personală este un instrument cu ajutorul căruia vei putea descoperi care sunt cele mai bune modalități prin care poți învață mai multe despre propria persoană.

O imagine pozitivă despre noi înșine va determina o creștere a încrederii în sine iar această la rândul ei va acționa că un catalizator în reușitele noastre, în trans-formare și va aduce schimbările mult râvnite în viață. Astfel, cu o imagine negativă despre noi înșine ajungem să ne victimizam, să plutim în derivă prin viață sau să ne plafonăm și să alegem să rămânem în zona noastră de confort datorită acelui ,,așa trebuie să fie”.

Dezvoltarea personală te ajută să vezi dincolo de aceste bariere iar o dată ce ai devenit conștient că ai un potențial mult mai mare, atunci cu ajutorul dezvoltării personale vei atinge obiective mult mai înalte.

Sursa foto: pexels.com