Transportul maritim de mărfuri și avantajele sale

În comerțul internațional putem găsi diferite tipuri de mijloace de transport. Acestea variază în funcție de tipul de mărfuri și de călătoria pe care trebuie să o facă până la destinație.

Ce este transportul maritim?

Este ușor de dedus după numele său, dar îl putem defini ca fiind acțiunea de a duce mărfurile pe mare către un anumit punct geografic cu o navă. Încă de la înființare, transportul maritim a reprezentat unul dintre cele mai mari suporturi ale economiei globale pentru comerțul internațional. Mărfurile transportate cu vaporul reprezintă 80% din tranzacțiile mondiale, ceea ce îl face cel mai utilizat mijloc de comerț internațional.

Beneficiile transportului maritim

Dar de ce, în ciuda dezvoltării altor mijloace de transport, acest tip de transport maritim este încă unul dintre cele mai solicitate în cadrul procesului logistic?În ciuda faptului că este considerată una dintre cele mai lente opțiuni, are multiple avantaje care o fac cea mai bună opțiune împotriva concurenței.

Capacitate de stocare mai mare

Transportul maritim implică mult mai mult spațiu de depozitare și transport decât alte mijloace, cum ar fi calea ferată sau camionul. Volumele mari încărcate pe nave pot fi transportate în puncte care sunt îndepărtate. Se estimează că navele mari pot transporta mai mult de 500.000 de tone.

Stabilitate față de condițiile climatice

Condițiile meteorologice pot determina întârzierea sau chiar anularea altor moduri de transport. În cazul navelor, datorită rezistenței și robusteței lor, acestea permit navigarea în circumstanțe mai nefavorabile.

Varietate

Un alt avantaj este că navele pot transporta mărfuri de orice natură. Aceasta este una dintre cele mai substanțiale diferențe dacă o comparăm cu alte mijloace de transport, precum transportul aerian, în care mărfurile lichide nu pot fi deplasate.

Rentabilitate economică

 Având în vedere tipul de marfă, distanța și timpul de călătorie, este cel mai ieftin mijloc de transport din lanțul logistic, comparativ cu cel terestru și aerian.

Flexibilitate mai mare

 La mutarea mărfurilor putem găsi un număr mare de încărcături, în care volumul, greutatea și condițiile acestora pot fi luate în considerare, astfel că transportul maritim are avantajul de a se adapta mai bine la aceste variabile.

Avantajele pe care ni le oferă acest tip de transport se referă la importanța  transportului din cadrul lanțului logistic, întrucât, după cum putem observa,transportul maritim reprezintă unul dintre cele mai sigure, mai flexibile și mai profitabile mijloace de comerț internațional. Transportul maritim a fost și continuă să fie cel mai vechi mijloc de transport, dar care reușește în mod optim să se adapteze tuturor condițiilor care apar în industrie.

Dacă te afli în căutarea unui partener din România cu ajutorul căruia să poţi organiza transporturi maritime pe tot globul, ORIENT SRL este alegerea corectă: o companie cu peste 30 de ani de experienţă în domeniul transporturilor rutiere, maritime, feroviare şi aeriene de mărfuri.