Iata cum ai grija de o instalatie HVAC personala!

O instalatie HVAC personala, desi nu este foarte complexa, trebuie neaparat analizata din cand in cand pentru a evita anumite probleme. Asemenea unei masini de spalat sau unui frigider, o instalatie tip HVAC necesita atentie si grija, dupa cum vei afla in cele ce urmeaza.

Majoritatea problemelor care pot aparea la o astfel de instalatie pot fi rezolvate numai de experti. Totusi, tu poti face mai mult decat de ajuns pentru a evita aparitia acelor problemelor. Iata, mai exact, cum poti avea grija de instalatia ta HVAC!

Inlocuieste filtrul de aer

Din pacate, nu multi oameni fac acest lucru. Efectul principal consta in respirarea unui aer care contine alergeni si bacterii. Acestia din urma apar pe filtrul de aer, se inmultesc si produc un aer de slaba calitate. Tocmai de aceea este recomandat sa inlocuiesti filtrul de aer inaintea sezonului cald, dar si in timpul acestuia.

O instalatie HVAC prezinta, de obicei, un filtru destul de bun, dar care trebuie inlocuit o data la sase saptamani, ideal, atunci cand instalatia este folosita in mod regulat.

Asigura-te ca nu exista scurgeri

Conductele unei astfel de instalatii se pot fisura in timp. Astfel, apar scurgerile – atat de aer, cat si de lichide. Acesta este unul dintre principalele lucruri pe care vrei sa le eviti, deoarece scurgerile scad drastic eficienta sistemului.

Ai putea acoperi/sigila gaurile de unul singur, dar in cazul in care nu esti sigur de improvizatiile realizate, dupa cum s-ar spune, ar fi mai bine sa chemi un expert in problemele care pot aparea la o instalatie HVAC.

Pastreaza ambele unitati curate

Atat unitatea din interiorul casei, cat si cea din exteriorul acesteia trebuie sa fie in conditii perfecte. Mai exact, este indicat sa elimini praful, murdaria si alte depuneri in mod regulat, in special pentru a preveni blocarea gurilor de aerisire si a filtrelor de aer.

Totodata, unitatile de interior pot prezenta si functii automate de curatare a interiorului acestora, activate prin intermediul unei telecomenzi. Astfel, dupa o perioada indelungata in care nu ai folosit instalatia, este recomandat sa activezi aceasta functie, pentru a te asigura ca respiri un aer curat.

Cand vine vorba de o instalatie HVAC personala, este foarte important sa te asiguri ca aerul pe care il respiri este curat. Instalatiile comerciale sunt situate in spatii sau hale mari si ventilate foarte bine – acelasi lucru nu se poate spune si despre un apartament, de exemplu.

Ce faci atunci cand vrei sa-ti cureti instalatia HVAC comerciala sau industriala?

In cazul instalatiilor comerciale si industriale, rar poti face mai mult decat sa le cureti. Acestea sunt destul de complexe si nu prea permit inlocuirea unui filtru de aer fara a fi nevoit sa desfaci instalatia si sa inlaturi anumite componente.

Tocmai din acest motiv exista experti precum FrigoTehnics. Acestia iti pun la dispozitie peste 50 de specialisti care se pot ocupa de o instalatie HVAC de la cap la coada – inclusiv proiectare si dezvoltare, daca este necesar.

Colaborarea cu Frigotehnics iti garanteaza calitate, interventii rapide, service inhouse, promptitudine, corectitudine, dar si integrarea unui sistem de monitorizare care va analiza constant parametrii instalatiilor tale!