Ca si sofer, ai de-a face cu semnalizatoare rutiere aproape in fiecare zi. Apoi, daca mai si calatoresti, in special in afara tarii, atunci poti spune ca nu stii chiar toate semnalizatoarele, mai ales cele folosite in conditii speciale – nu neaparat cele comune care te ajuta in trafic, desigur.
Ei bine, din fericire pentru tine si pentru toti soferii in situatia ta, aceste semnalizatoare au fost realizate „cu cap”, dupa cum s-ar spune, si pot fi interpretate si intelese destul de usor prin intermediul unor semne si marcaje, dupa cum vei vedea in cele ce urmeaza.
Forma conteaza mai mult decat crezi
Deseori dai peste semnalizatoare rutiere care nu prezinta niciun semn sau scris specific. In acest caz, trebuie sa te bazezi pe forma semnului pentru a-ti da seama ce trebuie sa faci. Astfel, semnalizatoarele sub forma de octogon sunt rezervate pentru semnul stop – acestea pot avea anumite semne/ilustratii, dar implica mereu o oprire completa a masinii.
Apoi, semnalizatoarele sub forma de triunghi marcheaza faptul ca trebuie sa oferi prioritate sau ca poti trece printr-un anumit loc fara a opri complet (dupa ce te asiguri, evident). Aceste semnalizatoare sunt uneori folosite si pentru a marca zonele periculoase.
Nu in ultimul rand, poti intalni si semnalizatoare rutiere sub forma de X. Acestea sunt de obicei folosite in apropierea liniilor de cale ferata, dar pot fi prezente si pe santierele unde se folosesc utilaje pe senile ori utilaje de dimensiuni mari.
Culoarea este la fel de importanta
Inveti destul de multe despre culoarea semnalizatoarelor la scoala de soferi. Totusi, nu strica sa-ti reimprospatezi memoria din cand in cand:
- Fundal alb – aceste semne sunt aferente legilor de circulatie si trebuie respectate in mod obligatoriu;
- Galben – semnalizatoarele galbene au rolul de a avertiza un anumit lucru si sunt de obicei prezente in zone cu risc, inaintea curbelor periculoase si asa mai departe;
- Portocaliu – aceasta culoarea marcheaza santierele de constructii sau zonele asupra carora se realizeaza lucrari. Probabil stii ca semnele de drum inchis sau in lucru sunt portocalii;
- Verde – de obicei, culoare verde la semnalizatoare rutiere are rol informational. Mai exact, semnul iti ofera informatii – parcare, spital, directie, rute si asa mai departe;
- Albastru – aceasta culoare este specifica serviciilor de care un sofer – si nu numai – se poate bucura atunci cand calatoreste. De regula, semnele albastre au si un simbol reprezentativ pentru benzinarii, atractii turistice, iesiri de pe autostrada;
Desigur, exista si semne sau semnalizatoare de alte culori, dupa caz. Important este sa poti identifica culorile principale si cel mai important, sa faci diferenta dintre semnele oficiale si semnele care pot fi amplasate de afaceri, de echipe de lucratori si asa mai departe.
Cauti semnalizatoare rutiere?
In schimb, daca tu esti cel care are nevoie de astfel de semnalizatoare, fie pentru uz personal sau pentru echipa ta, atunci ar trebui sa vizitezi magazinul online marca Vesta. Desi nu detine semnalizatoare specifice (pentru anumite situatii sau conditii de drum, de exemplu), acest magazin online are toate cele necesare pentru semnalizare stricta in trafic – indicatoare rutiere, conuri semnalizare, lampi semnalizare, indicatoare lucrari dar si echipamente de dirijare a traficului.