Atât depresia, cât și anxietatea sunt afecțiuni psihice ce pot afecta în egală măsura adulții și copii, chiar dacă uneori avem tendința de a nega existența acesteia în cazul copiilor și adolescenților. Studiile însă au scos la iveală faptul că incidența la copii și adolescenți este destul de ridicata, însă imposibilitatea acestora de a explica ce se întâmplă realmente cu ei, ne determină uneori să neglijam această afecțiune. Depresia se poate manifesta într-o varietate de moduri, de la simple tristeți inexplicabile, până la stări ce pot chiar pune viața în pericol, motiv pentru care aceasta trebuie identificată cât mai timpuriu și tratata în mod corespunzător.
Chiar dacă din postura de adulți ne este dificil să credem și să acceptăm că un copil poate cunoaște adevărata suferință depresivă, aceasta este din păcate cât se poate de reală și poate apărea de la vârste destul de fragede. Astfel, în cele ce urmează, am alcătuit pentru tine o listă cu câteva sfaturi ce îți pot fi de folos în tratarea depresiei în rândul celor mici.
Cere o evaluare medicului specialist
Un lucru absolut recomandat este acela de a lua legătura cu un specialist de îndată ce constați că micuțul trece prin stări ce pot fi asociate cu ușurință depresiei. În general, specialiștii consideră că se poate vorbi despre depresie în momentul în care simptome precum: tristețea inexplicabilă, lipsa determinării de a desfășura orice fel de acțiune sau interacțiune cu ceilalți, gândurile negative și imposibilitatea de a găsi un sens al vieții se manifestă pe o perioadă mai îndelungată de două săptămâni. Dacă observi aceste lucruri la copilul tău, este recomandat să te adresezi unui specialist cât mai curând, acesta fiind unicul care poate decide care este cel mai potrivit tratament pentru depresie.
Activitățile în aer liber
Probabil că nu mai vine ca o noutate pentru nimeni faptul că copiii au astăzi acces destul de ușor la tehnologie, ceea cea îi poate determina destul de ușor să se izoleze de ceilalți, să evite contactele sociale și să fie mereu prins într-o lume a jocurilor violente și a știrilor negative. Din acest motiv, este important să îi încurajezi să petreacă cât mai mult timp în aer liber și să limitezi pe cât posibil accesul la telefoane mobile, tablete și computere. Spre exemplu, o bicicletă distractivă pentru copii, este în mod cert o cale prin care îl poți ține pe cel mic departe de tehnologie preț de câteva ore și îl poți chiar încuraja să adopte și un stil de viață mai echilibrat. În fond, orice activitate în aer liber este un prilej excelent de deconectare.
Achiziționează-i un animal de companie
Deși poate părea greu de crezut, numeroase studii au demonstrat faptul că un prieten necuvântător are capacitatea de a alunga simptomele neplăcute ale depresiei. Joaca cu un animal de companie îl va putea scoate pe cel mic din stările depresive chiar mai ușor decât ți-ai putea imagina. Indiferent că este vorba despre câini sau pisici, animalele de companie se pot dovedi a fi niște camarazi de nădejde pentru cei mici, care în mod cert vor găsi o varietate de modalități să se distreze împreună cu aceștia.