Uleiurile esențiale și toate celelalte produse ale aromaterapiei, sunt ființe vii care ne ajută cu puterile lor magice în momentele în care avem nevoie de susținere și vindecare, de reconfortare și de relaxare.
Uleiurile esențiale îți ating într-un mod magnific subconștientul
În doar câteva picături de ulei esențial sunt strânse la un loc puterile nemărginite ale plantelor, ale naturii – o provocare pentru simțuri și o atingere subtilă a creierului, a subconștientului, care apoi face minuni în tot corpul nostru.
Știm să utilizăm uleiurile esențiale?
Aud foarte des în preajma mea: „Mi-am cumpărat azi un ulei de lavandă. Și ca să mă destind am pus în baie 20 de picături.” Toate bune și frumoase, dar aș spune că aceste persoane fac ca toată lumea, adică se înscriu în curentul consumatorist (trendul de piață).
Întrebarea mea este ce fel de lavandă era? Și ceea ce e mai important – ce se întâmplă cu un ulei când îl pui în apă? Păi… plutește și e clar că nu este modul adecvat de a-l utiliza! Te rog, fii sinceră cu tine însăți și dacă te regăsești în cazul de mai sus, te rog vino la un curs de aromaterapie!
Aceste molecule au principii active, la fel ca medicamentele. La fel ca ele, pot interacționa cu terenul pe care îl reprezintă corpul uman. Cred că nu luăm aspirină dacă nu ne doare capul și dacă ne doare, nu facem un masaj la picior!
Care este calitatea uleiurilor pe care le utilizez?
Aceasta este unul dintre cele mai importante puncte de care trebuie să ne asigurăm atunci când cumpărăm uleiurile esențiale.
Ele sunt produse biochimice, unele greu de obținut – spre exemplu, trandafirul – pentru un litru de ulei de trandafir avem nevoie de 20 de tone de petale de trandafir – ceea ce înseamnă că atrage foarte mulți producători fake gata să profite de un câștig rapid falsificând; corectând compoziția, amestecând cu derivate din petrol…
Utilizarea uleiurilor esențiale
În principiu, utilizarea uleiurilor trebuie să se facă „fără risc” – drept pentru care este recomandat ca femeile însărcinate, copiii până la 5 ani, bolnavii cronici, bătrânii să nu le folosească decât dacă știu exact pentru ce le folosesc și în ce doze. Mai ales dacă forma de utilizare este orală.
Câteva moduri de folosire sigure:
În difuziune de uleiuri esențiale
O utilizare care nu prea are multe contraindicații este în difuzare, printr-un „brumizator” cu nebulizare – care folosește aburul pentru a da aerului ambiant o nouă ionizare și reîmprospătare. Putem să folosim și pentru camerele copiilor mici, cu 1-3 ore înainte de a-i aduce în cameră.
Ce uleiuri esențiale putem difuza fără risc?
Aș recomanda esențele de citrice fără nicio rezervă. Apoi am putea avea două sinergii interesante cu uleiuri pe care le putem folosi și singure:
- ulei esențial de lavandă – cunoscută ca Lavanda adevărată, lavandă oficinală – cu numele latin de Lavandula angustifolia, cu proprietăți relaxante și calmante
- Esența de mandarină, anxiolitic și sedativ
- Esența de portocale dulci, cu proprietăți pozitive și reconfortante
Folosite în sinergie, aceste uleiuri sunt ideale pentru a vă bucura de un moment de relaxare.
- Esența de lămâie, pentru a elimina mirosurile neplăcute
- Ulei esențial de Eucalipt globulos – nume latin Eucalyptus globulus, împotriva microorganismelor și insectelor
- Ulei esențial de Ravintsara – nume latin Cinnamomum camphora, imunostimulator pentru a preveni toate tipurile de infecții
Folosite în sinergie, aceste trei uleiuri esențiale sunt ideale pentru purificarea aerului, eliminarea mirosurilor neplăcute și purificarea căilor respiratorii.
Masaj cu uleiuri esențiale
Trebuie să ne interesăm la persoana care face masajele.
Trebuie să avem în vedere că o persoană nu poate fi în contact cu mai mult de 20 de picături de ulei esențial pe zi. Deci dacă masează câteva persoane pe zi cu ulei esențial, ea va ajunge foarte repede la acest număr. Corpul uman poate „încasa” ceva timp dozele mari, dar în practică aceste persoane devin intolerante la mirosuri sau fac diferite boli respiratorii sau de piele.
Dar să profităm de această utilizare: încă o dată esențele de citrice sunt minunate în această utilizare. Mixate în uleiuri vegetale de calitate cum ar fi cel din sâmbure de caisă sau migdală, într-un procent de 20 de picături la 50 ml de ulei vegetal, ele pot duce la relaxare sau tonificare musculară. În schimb trebuie să ținem cont că ele sensibilizează la lumină și că nu trebuie să ne expunem la soare după ce pielea a „primit” aceste moleculele.
Ylang ylang (Cananga odorata) este utilizat cu multă plăcere în cabinetele de masaj, la fel ca uleiul esențial de mușcată (Pelargonium, groupe Geranium rosat) pentru a da sclipire și netezime pielii. În acest caz uleiul vegetal de Jojoba sau de germeni de grâu sunt recomandate. Pot ajuta și la corectarea unor probleme de piele cum ar fi vergeturile după un regim de slăbire sau după o sarcină. În acest caz putem adăuga câteva picături de ulei esențial de cedru de Atlas – (Cedrus Atalantica).
În baie, pentru relaxare & curățare energetică
Putem să folosim uleiurile esențiale pentru a ne destinde după o zi lungă de muncă sau după un stres intens. Apa caldă ne va ajuta să adormim mai ușor. Pentru a utiliza de această manieră uleiurile esențiale, întrebuințăm un suport care ajută uleiul esențial să se „dizolve” în apă: propun să o facem cu bol de sare – punem uleiul esențial în bolul cu sare și apoi sarea în cadă. Astfel suntem siguri că uleiul nu „plutește” pe apă și nici nu o să se „lipească” de piele pe o zonă mică pentru a produce efecte nocive. Toate uleiurile citate deja pot fi utilizate în acest scop.
The post Uleiurile esențiale îți ating într-un mod magnific subconștientul. Cum trebuie alese și folosite appeared first on Tot Ceea Ce Este.