Ce este un clampmetru si in ce situatii se utilizeaza?

Ce este un clampmetru si in ce situatii se utilizeaza?

Un clampmetru este un dispozitiv utilizat pe scara larga pentru a masura curentul electric. Acest lucru se face prin impunerea unei sonde metalice sau unui cleste in circuitul electric pentru a masura tensiunea, curentul si rezistenta.

 

Un clampmetru este un dispozitiv electronic care se utilizeaza pentru a masura curentul electric. Se fixeaza pe firul electric si inregistreaza valoarea curentului prin intermediul unei sonde. Clampmetrele au afisaj digital, care permit o citire usoara a valorii masurate. De regula, curentul masurat este exprimat in amperi (A).

 

De ce se utilizeaza un clampmetru?

 

Un clampmetru este un instrument electronic care se utilizeaza pentru masurarea curentilor electrici A.C. si D.C. in multe privinte. Acest instrument este similar cu un ampermetru, dar are o functionalitate distincta, deoarece prezinta o caracteristica speciala – dispozitivul de strangere cilindric – care ii permite sa masoare curentii prin inchiderea pe conductoarele fara a le intrerupe circuitul. Clampmetrele au o raza de actiune destul de mare – 10-600 amperi – si pot fi folosite pentru mai multe scopuri: pentru identificarea surselor de curent electric, testarea sigurantei instalatiei electrice etc.

 

Cum se utilizeaza un clampmetru?

 

Un clampmetru este un aparat care se utilizeaza pentru a masura curentii electrici. Se poate utiliza pentru a masura curentul direct sau curentul alternativ. De obicei, se utilizeaza un clampmetru pentru a diagnostica problemele legate de curentii electrici, cum ar fi scurtcircuitele sau problemele cu izolatia.

 

Pentru a utiliza astfel de clampmetre, se trece furtunul de masurare in jurul conductorului pe care se doreste sa se faca masurarea. Apoi, se pozitioneaza butonul pentru a seta aparatul pe modul corespunzator: curent direct sau curent alternativ. In cele din urma, se apasa un buton pentru a porni masuratorile si afisarea rezultatelor.

 

  • Intotdeauna purtati manusi si ochelari de protectie atunci cand lucrati cu un clampmetru.
  • Acordati mare atentie pentru a preveni electrocutarea. Evitati sa puneti cablul masurator in contact cu partea electrica a circuitului.
  • Verificati intotdeauna daca sunt scurgeri sau probleme de izolare inainte de a efectua orice masuratori.

 

Varietati de clampmetru!

 

In functie de circuitul utilizat si chiar de aspectul dispozitivului in sine, acest clampmetru este impartit in doua tipuri:

 

  • Un dispozitiv de tip analog, a carui parte activa este un transformator de curent alternativ cu o singura tura, iar dispozitivul de masurare este conectat la infasurarea sa secundara. Acestea sunt unul dintre primele modele de clampmetru de masura – se remarca prin costul redus si afisarea clara a rezultatelor masuratorilor in cazul amperajului variabil.
  • Afisarea citirilor pe afisajul unui astfel de dispozitiv este determinata de un microcontroler, care realizeaza automat toate calculele necesare si (in functie de model) poate fi configurat pentru a afisa direct curentul sau puterea.

 

Clampmetrul este un instrument ce poate masura curentul si alti parametri pur si simplu prin prinderea unui fir, care nu trebuie taiat. Sunt usor de utilizat, in siguranta, deoarece pentru a face acest lucru este necesar doar ca instrumentul sa fie prins in jurul unui fir.

 

Un clampmetru poate fi folosit cu usurinta pentru a masura curentul, tensiunea, rezistenta si frecventa.

Ce este un clampmetru si in ce situatii se utilizeaza?

The post Ce este un clampmetru si in ce situatii se utilizeaza? appeared first on Tot Ceea Ce Este.