Este o idee total greșită, pentru că prea multă carne face mai mult rău unui copil.
Un consum mare de proteine la vârsta de patru ani înseamnă kilograme în plus la șapte ani, atrage atenția medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi pentru excesul de greutate, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate. International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2000 de copii în cadrul proiectului Generația XXL. Cercetătorii au constatat ca un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de patru ani se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu”, spune cunoscutul medic.
„Grăsimile sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea organismului”
Tocmai de teamă să nu-și îngrașe copiii cu grăsimi și carbohidrați, părinții exagerează cu proteinele.
„În realitate făinoasele dau energie pentru mișcare, iar excesul de proteine predispune la obezitate. Și percepția despre consumul de grăsimi este greșită. Părinții au impresia ca un produs degresat este mai sănătos și se feresc de unt, lapte integral sau carne de porc. Aportul zilnic de grăsimi în cazul copiilor trebuie să depășească 35% din aportul total de calorii, din grăsime se sintetizează hormoni și se dezvoltă creierul. Mai mult decât pentru un adult, în cazul copiilor grăsimile sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea organismului”, explică Mihaela Bilic.
Medicul nutriționist recomandă în cazul copiilor supraponderali , mai multă mișcare și mai puțină mâncare
„Singura soluție pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mâncare, adică mai puține proteine, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi… Chiar dacă pare ciudat, e mai sănătos să fii slab și nemâncat, decât îndopat cu proteine!”, spune Mihaela Bilic.
Obezitatea copiilor români reprezintă o problemă la nivel naţional şi trebuie luate măsuri în acest sens, potrivit semnalelor de alarmă trase de oficiali ai Ministrului Sănătăţii.
Obezitatea vine la pachet cu o serie de boli: cardiovasculare, hipertensiune, boli coronariene, probleme cu articulaţiile si probleme osoase (precum alunecarea epifizei femurale, picioare deformate), hiperventilaţie (ameţeli, performanţe slabe în timpul zilei, sforăit, infarct miocardic boli ale vezicii biliare, sindrom de ovar polichistic, tensiune arterială crescută, niveluri înalte ale grăsimilor în sânge şi diabet).
The post Ce greșeală fac unii părinți atunci când le dau de mâncare copiilor appeared first on Tot Ceea Ce Este.