Tu alegi sensul pe care îl dai Crăciunului tău, prin modul în care gândești și prin ceea ce faci

Tu alegi sensul pe care îl dai Crăciunului tău, prin modul în care gândești și prin ceea ce faci

Sărbătorile de Crăciun, accentuând ideea de dragoste și ocrotire, au ajuns să pună în evidență marea singurătate a omului contemporan – singur câteodată chiar și în cuplu, câteodată chiar în sânul familiei.

Dar ce se întâmplă cu cei care sunt cu adevărat singuri? Cum să te bucuri de sărbători dacă ești single? Și mai ales dacă ești o femeie singură?

Auzim peste tot că nimeni nu ar trebui să fie singur de Crăciun. Intenția este bună: nimeni nu ar trebui să se simtă abandonat și părăsit, nu numai de sărbători, dar niciodată. Cu toții ne dorim să fim iubiți sau să primim dovezi de iubire, iar sărbătorile de Crăciun par a fi create întocmai pentru a le pune în evidență – accentuând însă suferința celor care nu se bucură de aceste dovezi.

Sau pentru care dovezile sunt insuficiente. Care nu se mulțumesc cu strălucirea cadourilor în țiplă aurie, ci-și doresc chiar aurul, care nu se mulțumesc cu felicitările formale, ci au nevoie de inimi deschise și împărtășire.

Mintea noastră s-a obișnuit, din propriul trecut sau din prescripțiile celor din jur, să asocieze Crăciunul cu fericirea: fiecare dintre noi are propria proiecție, propria fantezie referitoare la Crăciunul ideal. Media vine cu propriul bombardament cu perfecțiune.

Tu alegi sensul pe care îl dai Crăciunului tău, prin modul în care gândești și prin ceea ce faci

Conștientizând că realitatea vieții noastre este mai mult sau mai puțin departe de acest scenariu cognitiv și de așteptările emoționale aferente, se ivesc dezamăgirea, tristețea, frustrarea, furia: „veselul” cortegiu al singurătății. Euforia și pozitivitatea prescrise devin toxice pentru cei care sunt singuri și care se simt triști, sau pentru cei care traversează un proces de doliu.

Dar, cum spunea Antoine de Saint-Exupery: „Sensul lucrurilor nu stă în lucrurile în sine, ci în atitudinea noastră față de ele”. Tu alegi sensul pe care îl dai Crăciunului tău, prin modul în care gândești și prin ceea ce faci.

Ascultă-ți deci emoțiile, chiar dacă nu corespund cu ceea ce îndeobște se numește „spiritul Crăciunului”. Ele au ceva să îți spună. Acceptă-le, ca să poți apoi alege conștient gândurile și acțiunile care îți sunt utile într-o astfel de situație.

The post Tu alegi sensul pe care îl dai Crăciunului tău, prin modul în care gândești și prin ceea ce faci appeared first on Tot Ceea Ce Este.