Piața jucăriilor tehnologizate. Peste 90% dintre acestea nu sunt reciclate corespunzător

Piața jucăriilor tehnologizate. Peste 90% dintre acestea nu sunt reciclate corespunzător

Industria jucăriilor tehnologizate valoarează în prezent peste 10 miliarde de dolari și, conform estimărilor, va crește cu zeci de procente, anual, până în 2028. Prin urmare, acest tip de jucării și gadget-uri se va regăsi în viețile noastre și ale copiilor noștri din ce în ce mai mult în următorii

Industria jucăriilor tehnologizate a cunoscut un ritm de creștere accelerat în ultima decadă și ajunge să valoreze nu mai puțin de 14 miliarde de dolari în 2022, conform cifrelor furnizate de The Business Research Company. Valoarea globală a acestei industrii va atinge 30 de miliarde dolari în 2026, rata de creștere fiind de 20% pe an, conform aceluiași studiu. Cele mai mari vânzări au loc în luna Decembrie, când valoarea jucăriilor cumpărate la nivel mondial ajunge chiar la 5 miliarde de dolari.

Piața jucăriilor tehnologizate. Peste 90% dintre acestea nu sunt reciclate corespunzător
Industria globală a jucăriilor tehnologizate 

Fie că vorbim de roboți, jocuri interactive sau educaționale, maşinuţe electrice, tablete, păpuşi vorbitoare, drone, puzzle-uri cu luminițe, toate acestea dispun acum de tehnologie care le permite să se conecteze la rețele de WIFI sau tehnologie Bluetooth, funcție ce le sporește gradul de funcționalitate și popularitate în cadrul copiilor.

Mașinile cu telecomandă și alarmă, dinozaurii T-REX vorbitori sau păpușile care fac piruete nu reprezintă acum o bătaie de cap doar pentru părinți ci și pentru viitorul Planetei pe care copiii nostri o vor moșteni.

Când alarma unei mașini de poliție nu mai funcționează sau când păpușa nu mai poate să danseze, aceste jucării devin imediat dispensabile, ciclul lor de viață s-a terminat și nu există nici conceptul și nici posibilitatea reparării lor.

Conform Mashable, doar 2% din jucăriile tehnologizate ce sunt puse spre vânzare dispun de posibilitatea de a fi reparate sau au un sistem facil de schimbare a bateriilor.

Astfel, majoritatea jucăriilor tehnologizate vor ajunge să fie păstrate în case sau vor fi aruncate la coșul de gunoi după doar câteva utilizări.

Metalele grele, pericolul invizibil din jucăriile electronice

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Ca și comparație, deșeurile generate depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului.

O parte tot mai semnificativă din această cantitate o reprezintă acum și jucăriile tehnologizate, specialiștii estimând că 90% dintre acestea nu sunt reciclate corespunzător.

Industria globală a jucăriilor tehnologizate valora 10.11 miliarde de dolari în 2020 și se estimează că va avea o creștere anuală de 16.5% până în 2028. Odată cu explozia utilizării de telefoane mobile și tablete în rândul copiilor, a crescut apetența celor mici pentru tot ce ține de jucării electrice și electronice, în defavoarea celor clasice. Noua generație crește cu gadgeturi în mână, zi de zi, și își dorește cele mai noi modele, cele mai noi tehnologii. Anual se generează peste 50 de milioane de tone de deșeuri electronice. Tocmai de aceea subliniem cât de important este să informăm și să educăm consumatorii, să știe cum trebuie să procedeze cu ele odată ce nu le mai folosesc!”, spune Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE .

Acesta face apel la părinții care, în special în luna decembrie, achiziționează astfel de jucării, să înțeleagă cum trebuie procedat cu astfel de jucării și să îi învețe și pe copiilor lor cum pot avea un comportament responsabil.

Luna decembrie este, în fiecare an, perioada în care părinții le cumpără copiilor noi jucării. Cei mici sunt acum din ce în ce mai atrași de cele electrice și electronice, de gadgeturi și tot ce ține de tehnologie. Din păcate, știm cu toții că ei se pot plictisi rapid de ele sau vor dori altele noi, odată ce înaintează în vârstă, astfel că toate aceste jucării tehnologizate vor fi abandonate sau aruncate la gunoi. Când ies din uz, ele devin deșeuri de echipamente electrice și electronice și tocmai de aceea trebuie să procedăm cu ele la fel cum facem cu telefoanele mobile, televizoarele sau electrocasnicele. Mai exact, nu trebuie să ajungă în gunoiul menajer sau să fie aruncate în mediul înconjurător, deoarece au componente care poluează solul, aerul și apa și ajung să ne afecteze sănătatea tuturor. În cazul lor, atunci când decidem să nu le mai folosim, este indicat să le oferim spre colectare pentru a ajunge în centrele de reciclare a DEEE-urilor”, declară Cristian Pocol.

The post Piața jucăriilor tehnologizate. Peste 90% dintre acestea nu sunt reciclate corespunzător appeared first on Tot Ceea Ce Este.