Chain reaction, un teambuilding la munte care testează toate “rotițele” echipei tale!

Majoritatea proiectelor sunt realizate prin munca în echipă, fiecare membru aducându-și contribuția la succesul final. La fel ca într-un puzzle, în care fiecare piesă joacă rolul său, lipsa uneia determinând imposibilitatea de a completa întreaga structură, și într-un proiect, participanții trebuie să se coordoneze perfect pentru a obține împreună rezultatul scontat. Pentru a ajunge la unison, trebuie perfecționate mecanismele cheie de funcționare a echipei. O orchestră, de exemplu, nu va putea interpreta o arie, dacă membrii acesteia nu învață mai întâi să se asculte și să comunice.

Tehnicile moderne dezvoltate pentru consolidarea sistemelor formate din resurse umane apelează la jocurile tematice pentru a obține îmbunătățirea performanțelor. Participarea la activitățile de tip Chain reaction, în cadrul unui teambuilding la munte, dezvoltă abilitățile de lucru în echipă. Creativitatea și procesul de inovare sunt puternic stimulate de provocările lansate, participanții înțelegând în final că fiecare are partea sa de contribuție, fără de care un mecanism nu poate funcționa optim.

Ideea de Chain reaction a pornit de la americanul Rube Goldberg, inginer caricaturist renumit, sculptor, autor și inventator, câștigător al premiului Pulitzer. Acesta a ilustrat diverse scenarii banale, în care sarcini foarte simple erau îndeplinite într-o manieră deosebit de complicată. Goldberg este cel mai bine cunoscut pentru desenele sale în care sunt prezentate dispozitive complexe ce efectuează funcții elementare, în moduri indirecte și întortocheate.

Reacția în lanț pusă în scenă pe parcursul unui teambuilding la munte oferă un challenge amuzant și antrenant, cu scopul de a “dezlănțui” creativitatea și a încuraja munca în echipă. Ideea jocului de a complica lucrurile în mod exagerat este de fapt un mod puternic de a demonstra că  simplitatea este, de obicei, calea cea mai adecvată.

Cum se desfășoară jocul?

Grupul este împărțit în divizii mai mici pentru a da startul unei competiții prietenoase, în care fiecare echipă proiectează și testează o serie de mașini simple, care în cele din urmă vor trebui să lucreze împreună ca parte a unui întreg. Misiunea este o provocare, așadar, echipele trebuie să gândească strategic, dezvoltând o viziune comună, pentru a face funcționale invențiile bizare ce le-au fost atribuite în partea lor de proiect.

Imaginația, îndemânarea și coordonarea participanților în cadrul echipei sunt puse la încercare prin intermediul reacțiilor în lanț propuse de organizatorii ingenioși ai unui teambuilding la munte. Plecând de la stive de materiale fără o noimă anume, echipele vor trebui să construiască mecanisme acționate automat pentru a crea un adevărat Chain reaction. Finalul va fi un spectacol vizual impresionant, care va stârni entuziasmul participanților.

Obiectivele activităților de tip Chain reaction vizate de un teambuilding la munte

Scopul principal al acestui exercițiu este stabilirea unei colaborări bazate pe înțelegerea reciprocă, respectarea opiniilor și cooperarea la nivel colectiv pentru atingerea obiectivelor comune. O reacție în lanț construită cu atenție de fiecare membru uimește la final și își lasă o amprentă de lungă durată asupra colectivului și a relațiilor dintre colegi.

Construirea unui mecanism funcțional autentic, din resurse limitate, duce la conștientizarea contribuției fiecărui om în sistemul organizațional. Membrii grupului realizează la un nivel mai profund că succesul nu poate fi atins decât dacă lucrează împreună, comunică permanent, se susțin în momentele de criză, își organizează resursele eficient și negociază corespunzător pentru a produce situații win-win,

Chain reaction este, ca atare, un instrument excelent de coagulare a unei echipe, propus de organizatorii unui teambuilding la munte.