David Popovici a fost remarcat și premiat de Fundația Alexandrion încă de la 14 ani

David Popovici (17 ani), noul campion mondial la 200 m liber masculin la CM de la Budapesta, a fost remarcat și premiat de Fundația Alexandrion încă de la 14 ani. Înotătorul a fost laureat în secțiunea „Trofeul Speranța” a Galei Trofeelor Alexandrion din 2019, când puțină lume știa de el.

De atunci, a câștigat titluri naționale, 6 medalii de aur și 3 de argint la campionate mondiale și europene de juniori și seniori. De asemenea, a fost aproape de podium la Jocurile Olimpice de la Tokyo (locul 4).

Debutant la Campionatul Mondial de seniori, David a devenit primul înotător din istoria României care câștigă aurul la o astfel de competiție. Timpul reușit de el la Budapesta (1:43.21) este al 4-lea din istoria probei de 200 de metri liber. Doar Paul Biedermann (1:42.00), Michael Phelps (1:42.96) și Yannick Agnel (1:43.14), legende ale natației, au fost mai rapizi decât el. Performanța lui Popovici este cea mai bună din ultimul deceniu.

„Când David era mai putin cunoscut, noi l-am premiat la categoria Speranța a Galei Trofeelor Alexandrion, organizate de Fundația Alexandrion, pentru că noi prețuim valorile! Felicitări, David Popovici !”, a spus Valentin Popescu,director Marketing Sportiv„Alexandrion Group”.

Ce spunea înainte de a deveni un star al natației

„Sunt absolut obosit. Piscina e foarte rapidă. M-a ajutat faptul că oamenii pe care îi iubesc. m-au privit și cei de acasă au crezut în mine. Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei”, a declarat sportivul, imediat după ce a cucerit „aurul” la Budapesta.

Iată ce spunea campionul după ce a primit distincția de la Fundația Alexandrion, la „Gala Trofeelor Alexandrion” din 7 februarie 2019:

 „Gala Alexandrion a fost cea mai mare serbare la care am participat, până acum. Sincer, nu mă așteptam (n.r. – să fiu premiat). Urmăream de doi-trei ani Trofeele Alexandrion. Este o mare bucurie pentru mine și sper să ajung de cât mai multe ori acolo. Nu am mai văzut niciodată la un loc atâția campioni”.

Copilul de atunci a povestit că a stat de vorbă cu atleți de renume după festivitate și că a fost impresionat că aceștia l-au tratat ca pe un sportiv de același nivel. „Fac tot posibilul să ajung unde sunt toți ceilalți sportivi pe care i-am văzut la gală (…) Cu siguranță pot câștiga o medalie olimpică, chiar mai bună decât cea de bronz”, spunea David, într-un interviu acordat pentru canalul de Youtube al Fundației Alexandrion.

S-a calificat și în semifinalele probei de 100 m liber

Revenind la CM de la Budapesta, să spunem că astăzi dimineață, la mai puțin de 24 de ore de la superbul succes din finala de 200 m liber, David Popovici a revenit în bazinul din „Duna Arena” pentru a participa în seriile de la 100 m liber.

Sportivul în vârstă de 17 ani a concurat în seria a zecea și a terminat primul cele două lungimi de bazin cu timpul de 47.60 secunde. Acest rezultat a reprezentat cel mai bun timp din calificări și i-a adus calificarea în semifinale.

A început înotul pentru a-și corecta coloana vertebrală

David Popovici a început înotul în bazinul din incinta Complexului Național Sportiv Lia Manoliu din București, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-și corecta mici deformații ale coloanei vertebrale. La 10 ani a cucerit primul său titlu national la înot, performanță care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanță.

Până în prezent, pe lângă titlurile naționale, a cucerit 6 medalii de aur și trei de argint. La nivel de seniori:

·       campion mondial la 200 m liber (Budapesta 2022)

·       campion european la 200 m liber (Kazan 2022)

La nivel de juniori:

·       campion european la 50 m liber (Roma 2021)

·       campion european la 100 m liber (Roma 2021)

·       campion european la 200 m liber (Roma 2021)

·       vicecampion european la 4 x 100 m liber ștafetă (Roma 2021)

·       campion la Festivalul Olimpic al Tineretului European la 100 m liber (Baku 2019)

·       vicecampion la Festivalul Olimpic al Tineretului European la 50 m liber (Baku 2019)

·       vicecampion la Festivalul Olimpic al Tineretului European la 200 m liber (Baku 2019)