Ai o urgență stomatologică? Ce e bine să NU faci

Urgențele stomatologice nu trebuie să fie neglijate deoarece pot afecta și alte părți ale corpului sau pot necesită tratamente ulterioare complexe și mult mai costisitoare în viitor. Multe persoane asociază urgențele stomatologice cu o infecție a dinților ceea ce nu este tocmai corect deoarece această apare natural că urmare a neglijării îngrijirii dinților. Este bine să acorzi atenție la orice simptome care pot apărea la nivelul danturii iar prin a le rezolva din timp vei putea să te bucuri de dinți mai sănătoși, nedureroși și evident, de tratamente mult mai puțin costisitoare aflăm de la Omega Omnident.

Ce nu este recomandat să faci atunci când te confrunți cu urgențe stomatologice?

Printre tipurile cele mai comune de urgențe stomatologice se numără dintele umflat sau abcesul dentar, umflarea fetei, dinți rupți, lucrare dentară dezlipită, incapacitatea de a deschide gură, ulcerații orale, blocarea unui corp străin între dinți, respirație șuierătoare, dislocarea unui dinte, sângerarea gingiei etc. Primul impuls, atunci când apare o problema este aceea de a lua un analgezic,  dar acesta trebuie să fie recomandat de medic pentru a nu avea efecte secundare. Administrarea de analgezice fără recomandarea medicului poate să ducă la apariția reacțiilor adverse sau chiar alergice, fapt care poate duce la alte probleme medicale. Administrarea de analgezice în cazul unor probleme dentare duce la calmarea durerilor sau ajută la dezumflare dar nu tratează urgență medicală.

Este bine că atunci când apare o urgență medicală să nu aplici alcool medicinal, medicamente sau băuturi spirtoase pe zona afectată. Acest lucru poate să agraveze problema deși pe termen scurt poate să aibă un efect de calmare, dar în urmă contactului prelungit cu mucoasele se pot produce afecțiuni grave, arsuri sau chiar cancer oral. Nu dormi pe partea umflată și nu consumă lichide fierbinți deoarece căldură îți va amplifică durerea și accentua infecția.

In cazul în care un dinte se mișcă, nu încerca să rezolvi problema prin a-l scoate singur. Poți cauza o infecție locală care va fi mult mai dureros și mai complicat de tratat cu urmări grave pe termen lung. De asemenea, nu folosi singur spray-uri anestezice pentru a calmă durerea deoarece pot apărea probleme gen arsuri sau legate de înghițirea substanței.

Ce trebuie să faci atunci când ai o urgență stomatologică?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când te confrunți cu o urgență stomatologică este să te adresezi medicului stomatolog. În cazul în care este weekend sună și fă o programare pentru ziua de luni și solicită informații despre ce trebuie să faci sau apelează la stomatologie non stop dacă medicul curant nu e disponibil și nu mai suporți durerea. Stomatologul îți va recomandă modalitățile prin care poți ameliora durerile dentare În cazul în care îți recomandă să iei analgezice atunci trebuie să le administrezi după ce ai mâncat pentru a evita apariției problemelor gastrice. Dezvoltă sau menține o rutină de îngrijire corespunzătoare legată de igienă orală și programează-te frecvent la controale stomatologice pentru a evita apariția unor probleme care se pot agrava și în cele din urmă să cauzeze alte probleme mult mai grave.

Ținând cont de aceste câteva lucruri este mult mai simplu să previi durerile de dinți acute și mai ales urgențele stomatologice care pot să fie foarte neplăcute.