Ideal este sa avem la indemana echipamente moto impermeabile, sau macar echipament de ploaie care se ia pe deasupra celui obisnuit. Daca nu dispui de niciuna din cele doua, mai exista si o a treia alternativă: spray-uri de impermeabilitate!
Sezonul cald se apropie cu pasi repezi. Primavera a inceput sa de primele semne si, odata cu ea, apar zilele ploioase si intunecoase care se imbina cu cele calduroase si insorite.
Vremea nu tine intodeauna cu noi, asa ca ti-am pregatit cateva sfaturi indispensabile oricarui motociclist. Fiecare, fie ca vrea sau nu, va fi surprins, la un moment dat, de ploaie.
Aderenta
Este bine de stiut in sezonul rece ca aderenta este scazuta. Asfaltul este umed, temperatura este scazuta, iar anvelopele moto sunt rigide. Ploaia este periculoasa pentru motociclisti in orice conditii, dar, mai mult ca oricand, este bine sa circuli cu prudenta sporita in primele 20 de minute dupa inceperea ploii. In acest interval, uleiul din asfalt se ridica deasupra peliculei de apa si exista cel mai mare risc.
Echipamentul de protectie
Ideal este sa avem la indemana echipamente moto impermeabile, sau macar echipament de ploaie care se ia pe deasupra celui obisnuit. Daca nu dispui de niciuna din cele doua, mai exista si o a treia alternativă: spray-uri de impermeabilitate, care se pulverizeaza pe echipamentul moto, chiar si pe bocanci, oprind trecerea apei pentru o durata de 24-48h, in functie de modelul ales.
Executarea comenzilor pe timp de ploaie
Comenzile trebuie utilizate fin. Asta nu inseamna ca atunci cand este cald poti brusca in voie comenzile, dar cu atat mai mult, pe vreme rece sau chiar ploaie, bruscarea comenzilor poate cauza pierderea aderentei. Accelereaza si franeaza cat mai lin!
Timpul de reactie in conditii normale este de 1.5 secunde, dar in conditiile in care iti va fi frig si vei fi ud, capacitatea de concentrare scade ingrijorator, astfel incat timpul de reactie creste proportional.
Franarea
Cu cat viteza este mai mare, cu atat distanta necesara franarii pana la oprire va creste, asa ca pastreaza o distanta cat mai mare. Franarea eficienta se face actionand din timp frana si dubland distanta de siguranta.
Franează pe cat posibil cu motocicleta dreapta si foloseste frana lin, pe oricare dintre cele trei le-ai actiona. Atentie! Nu brusca nici macar frana de motor (adica nu schimba din viteza a cincea direct in viteza intai)! In timp ce ploua, franeaza usor din cand in cand, pentru a curata discurile de umezeala.
In vreme ce franarea se recomanda a fi usoara si progresiva, accelerarea se recomanda sa fie una cursive. In plus, foloseste o treapta superioara de viteza.
Pericole iminente
Ai mare grija la balti, acestea putand acoperi gropi, guri de canal, pot avea depuneri de mizerii pe fund, care aluneca sau pot cauza acvaplanarea.
Cel mai indicat lucru pe care il poti face este sa ocolesti balta. Ai grija totodata si la frunzele ude cazute pe asfalt.
Atentie sporita trebuie acordata si la liniile de tramvai, asfaltul decopertat, smoala ce umple crapaturile, marcajele rutiere si placile metalice, intrucat sunt mult mai periculoase pe ploaie sau la temperaturi scazute, putand alunecand foarte usor.
Liniile de tramvai trebuie, mai mult ca oricand, sa fie taiate perpendicular, iar in cazul oricarei guri de canal sau placi metalice, daca nu poate fi ocolita, franarea se face inainte de a ajunge pe ea, in niciun caz in timp ce eşti cu una din roti deja acolo.
Vizibilitatea
Pe timp de ploaie, nu esti vazut in trafic. Foloseste benzi reflectorizante pe rucsac sau pe echipament, semnalizeaza din timp si evita unghiurile moarte.
Cu acest bagaj de cunostinte bine pus la punct si cum un set complet de echipamente moto la tine, vei face fata, cu siguranta, tututor intemperiilor vremii.