Agricultura este un sector indispensabil pentru economia României. În consecință, persoanele care activează în acest domeniu își pot dezvolta afacerile agricole și le pot transforma în afaceri de succes. Pentru a atinge acest obiectiv, este nevoie însă de: muncă, pasiune, experiență și, mai ales, de resurse financiare.
Nu există fermier care să nu-și dorească să se dezvolte și să aibă mai mult succes pe piață. Dacă, însă, resursele financiare de care dispune sunt insuficiente, poate consulta oferta de finanțări pentru agricultură, iar visul său va începe să prindă contur!
Strategii pentru a dezvolta o afacere de succes în agricultură
Cu soluțiile de finanțare potrivite, orice fermier va prinde curaj și avânt pentru a-și dezvolta ferma, indiferent că este vorba despre o fermă din sectorul vegetal sau despre o fermă din sectorul zootehnic.
Iată câteva strategii prin care afacerea agricolă poate deveni una de succes:
- Identificarea nevoilor financiare reale
Primul pas pentru a avea succes în afacerea agricolă este să evaluezi nevoile financiare actuale și să le estimezi pe cele viitoare. Analizează ce nevoie de capital de lucru ai pentru a acoperi cheltuielile curente si de câți bani trebuie să dispui pentru investiții sau pentru a te extinde.
- Alege soluțiile de finanțare potrivite
Alege soluții de finanțare rapide și flexibile, adaptate sectorului agricol și cu condiții avantajoase. Dacă ai nevoie să acoperi cheltuielile curente din fermă (motorină, îngrășăminte, pesticide, salarii, furaje, energie, întreținerea și repararea clădirilor etc.), este indicat un credit Capital de lucru. În schimb, dacă ai nevoie să investești în echipamente inteligente, mașini agricole noi, utilaje sau modernizarea spațiilor de depozitare, este util un credit Investiții în viitor. Dacă proiectul de modernizare a fermei este mai ambițios, orientează-te către fonduri europene.
- Planifică investițiile cu atenție
Fiecare investiție pe care o vei face în ferma ta trebuie planificată cu atenție și să aibă un scop clar. Identifică acele domenii în care poți obține cele mai bune rezultate și concentrează-te pe ele. De asemenea, asigură-te că investițiile tale sunt sustenabile și că îți vor aduce beneficii pe termen lung!
- Gestionează inteligent încasările și plățile
O parte foarte importantă din planul de a dezvolta o afacere agricolă de succes este gestionarea eficientă a fluxului de lichidități. Dacă întâmpini dificultăți în acest sens, poți apela la soluții de scont și factoring, care sunt instrumente utile pentru a optimiza managementul financiar al afacerii tale, asigurând un flux constant de numerar, prin gestionarea eficientă a banilor și a creanțelor.
- Monitorizează încontinuu performanța afacerii
Atât în afacerile agricole cât și în oricare altă afacere este important să fii atent la evoluția activităților și la modul în care se desfășoară investițiile făcute. Asigură-te că analizezi periodic situația financiară și că îți ajustezi strategia în funcție de rezultatele obținute.
Credite agricole pentru dezvoltare
Cu o abordare bine gândită și strategică și prin acces la o finanțare adecvată, te poți bucura de o afacere de succes în agricultură.
Pentru fermele vegetale, cum sunt cele de: cultură mare, cartof, legumicultură, sfeclă de zahăr sau pomicultură, un ajutor pentru dezvoltare poate fi un credit pentru irigații, prin care se pot achiziționa sisteme moderne, incluzând: aducțiunea de apă, punerea sub presiune și echipamentele propriu-zise. O astfel de investiție asigură dezvoltarea fermei, prin: creșterea calității și productivității culturilor, optimizarea utilizării resurselor de apă, reducerea riscului de pierderi din cazul secetei și creșterea competitivității pe piață.
Tot pentru dezvoltarea fermei este excelent și un credit Farm Tech, prin care fermierii au acces la soluții de tehnologizare, digitalizare și automatizare, care sporesc eficiența activităților, reduc riscurile și pierderile și le ușurează munca.
Dacă ai planuri de extindere și dorești să achiziționezi un teren agricol, un credit Hectar Plus este exact ce ai nevoie. Prin intermediul acestuia vei primi ajutorul necesar pentru achiziție și te vei bucura de o dezvoltare durabilă a fermei, prin oportunitatea de extindere a suprafeței cultivate sau prin creșterea numărului de animale. În acest mod, îți vei consolida afacerea și îți vei crește competitivitatea pe piață.