Sărbătorile sunt perioadele cele mai aglomerate pentru sectorul HoReCa. De asemenea, pe cât de vie este activitatea în această parte a anului, tot pe atât de îngrijorătoare devine situația ulterior, când clienții încearcă să-și refacă bugetele și așa greu încercate de mirajul reducerilor de sezon.
Cum cresc vânzările în perioada imediat următoare după sărbători?
Care sunt cele mai populare strategii prin care business-urile HoReCa pot supraviețui cu succes după ce se încheie perioada magică a cadourilor?
- Valorificarea serviciilor privind leasingul de personal
Este posibil ca imediat după încheierea sărbătorilor, angajații să dorească un binemeritat concediu de odihnă sau se pot orienta către un alt sector de activitate, mai promițător în această perioadă a anului. Este important ca business-ul să nu stagneze, deci locurile rămase vacante să fie ocupate de noi angajați.
Agențiile de specialitate, precum Work-Finder.eu pun la dispoziția business-urilor care activează în diferite sectoare, servicii de recrutare sau leasing de personal pentru lucrători filipinezi, indieni, nepalezi și nu numai. Leasing-ul de personal reprezintă o soluție viabilă atunci cand este nevoie de oameni noi, care să asigure prestarea serviciilor pe o perioadă determinată, cel puțin până la următoarea organizare a echipelor de lucru.
- Reactivarea clienților anteriori
Salvarea datelor de contact ale clienților care au făcut cumpărături recent se poate dovedi o idee isteață prin care un business poate crea o comunicare pe termen lung cu aceștia. Nu toți oamenii și-au epuizat bugetul de sărbători, mulți preferă să pună ceva deoparte pentru sezonul reducerilor. Este indicat să se revină cu un email către aceștia, dar nu oricum, ci cu un mesaj de mulțumire care să însoțească un cod de discount pentru următoarea sesiune de cumpărături ori o reducere la hotelul sau serviciile restaurantului la care au petrecut sărbătorile, în funcție de situație.
- Abordarea campaniilor cu influenceri
Una dintre cele mai bune metode de a ajunge la urechile unui public și mai mare vizează asocierea cu persoane populare din mediul online. De preferat ar fi ca selectarea influencerului să corespundă domeniului în care activează respectivul business, iar campania de promovare să înceapă cât mai devreme după finalizarea sărbătorilor. Astfel de strategii sporesc brand awareness-ul, numărul de clienți pe termen scurt și vânzările în perioada următoare.
- Valorificarea stocurilor neepuizate
Perioada post sărbători reprezintă prilejul perfect de a elimina produsele care nu s-au vândut și de a pregăti un stoc nou. Astfel, ofertele de preț, reducerile, promoțiile sunt o modalitate ingenioasă de a elibera spațiul disponibil și totodată, de a câștiga clienți.
- Răsplătirea fidelității
Clienții loiali merită din când în când bonusuri suplimentare față de reducerile sezoniere. În funcție de obiectivul business-ului, aceste discounturi pot fi acordate persoanelor care au petrecut un sejur mai lung de 7 zile la hotel, care frecventează un anumit restaurant sau care au cumpărat cel puțin o dată produse din magazin. Este esențial să se sublinieze faptul că aceste beneficii se acordă drept premiu pentru fidelitate. În acest mod, clienții se vor simți speciali, iar astfel cresc și șansele ca aceștia să revină și pe viitor.
- Diminuarea numărului de retururi
Retururile sunt ceva obișnuit în perioada de după sărbători, când oamenii au cedat sub impulsul cumpărăturilor compulsive. La aceștia se mai adaugă și persoanele cărora le-au fost dăruite lucruri sau carduri cadou pentru diferite servicii, dar care din diverse motive doresc să le returneze. Este de preferat pentru bugetul oricărei afaceri să se încurajeze schimburile de produse și oferirea de alternative pentru obiectele și serviciile la care doresc să renunțe.
Așadar, aplicarea unei strategii corecte poate ridica nivelul vânzărilor la o cotă promițătoare, chiar și după ce perioada cadourilor a luat sfârșit.
Sursa foto: pexels.com