Sfaturi raționale pentru a fi sănătos și fericit cu tine. De sărbători și nu numai

Sfaturi raționale pentru a fi sănătos și fericit cu tine. De sărbători și nu numai

Tot mai multe persoane sunt singure de sărbători și tot mai greu reușesc să găsească un strop de fericire. Ce trebuie să facă pentru a depăși această perioadă, ne spun psihologii.

Sfaturi raționale pentru a fi sănătos și fericit cu tine. De sărbători și nu numai

Persoanele singure pot considera perioada sărbătorilor (Paște, Crăciun) ca fiind stresantă, ca urmare a modului în care interpretează și evaluează situațiile. Specialiștii arată că acestea au convingeri, percepții disfuncționale, care produc dispoziții depresiv-anxioase, apar stări de activare crescute în care sunt eliberați hormonii stresului (apare puls neregulat, tensiune arterial, tulburări digestive, etc.)  niveluri reduse de reglare a sistemului imunitar.

 

1.     Tu ești creatorul și stăpânul emoțiilor

Numai TU eşti răspunzător pentru emoţiile şi comportamentele tale, precum şi pentru simptomele din organismul tău. Cum gândeşti aşa te simţi, ca de exemplu: tu gândeşti că eşti lipsit de valoare, fiindcă X te-a părăsit sau nu ai reuşit să obţii ceea ce vrei; vei experienţia furie-mânie, depresie, frică–anxietate şi vei retrăi situaţiile cu intense emoţii, astfel te vei izola, vei evita situaţii asemănătoare sau vei fi agresiv în comportament fizic şi verbal, punându-ţi şi etichete gen: „fraier, nulitate, prost, slab etc.”

E grea afirmaţia aceasta care-ţi spune expres cine are puterea în viaţa ta, este grea pentru că ai fost constant învăţat de cei importanţi pentru tine că situaţia sau ceilalţi sunt vinovaţi: „El m-a umilit”, „Situaţia este îngrozitoare”, „Nimeni nu mă iubește”, „Voi fi mereu singur/ă”

Ei bine, raportează-te la alţii fiind conştient că eşti la fel de valoros ca persoană, ca ei, conştient că tu singur poţi să te distrugi sau să te faci fericit prin gândurile tale!

Tu nu eşti o frunză în vânt: atunci când nu ai persoane lângă tine, nu înseamnă că nu vei avea în viitor sau nu poți să te bucuri de sărbători, de fiecare zi din viața ta.

2.     Renunţă la a da ordine

A-ţi da ordine ţie însuţi nu e un mod optim pentru a reuşi ceea ce îţi doreşti, deoarece pretenţia ta nu e obligatoriu să se împlinească doar pentru că ceri tu la modul imperativ. Nici dacă dai ordine celorlalţi nu fi sigur că se vor grăbi să execute. Nimănui nu-i plac dispoziţiile sau pretenţiile absolutiste, nici altora, nici chiar ţie!

Acest TREBUIE este o cerinţă absolutistă care nu stă pe nici o dovadă logică şi nici nu este pragmatică: te ajută? Unde scrie că n-ar trebui să trecem printr-o situaţie rea, neplăcută?

Alege să foloseşti preferinţe nondogmatice: „Mi-aş dori, mi-ar plăcea, aş prefera”; observă că vei fi mult mai dispus să faci ce doreşti, să foloseşti energia pentru a reuşi şi te vei simţi bine! În cel mai rău caz vei simţi dezamăgire, supărare, tristeţe, adică emoţii negative, dar cu care poţi funcţiona, în comparaţie cu emoţiile dezadaptative precum furie, depresie, ruşine, gelozie, vinovăţie.

Cel care are pretenţia ca ceilalţi să se comporte aşa cum le impune el, iar lucrurile, situaţiile să fie cum vrea el, are 100% şanse să se autoînnebunească, să-şi piardă printre degete propria sănătate şi fericire. Unui astfel de om poţi să-i aminteşti că nu este Dumnezeu, ca de exemplu: „… spune să se facă lumină!” (Dan David – Tratat de psihoterapie cognitiv-comportamentală).

3. Catastrofarea evenimentelor sau a comportamentelor

Românul catastrofează cu uşurinţa cu care respiră pentru că aşa a fost educat de mic şi asta a văzut în jurul său! Acesta este un alt cadou iraţional dăruit de comunism!

Groaznic, îngrozitor, oribil înseamnă 100% rău, neexistând altceva mai rău de atât! Cu toate acestea însă auzim zilnic că: „E groaznică vremea / ce groaznic e cutare lucru sau persoană / e groaznic că adolescentul a vorbit urât / e groaznic că sunt singur/ă”.

The post Sfaturi raționale pentru a fi sănătos și fericit cu tine. De sărbători și nu numai appeared first on Tot Ceea Ce Este.