Simona Strungaru: „Muzica este sufletul meu“

Simona Strungaru: „Muzica este sufletul meu“

Simona este pianistă, adoră să „converseze” pe clape cu Prokofiev, compune și dirijează muzică, de la Big Band-ul Radioului până la orchestre simfonice. Are o minte cuprinzătoare și armonică, un suflet tânăr și mereu deschis, o atenție vibrantă pentru ce se întâmplă în interiorul ei, la fel de acută ca și atenția pentru ce se reflectă în exterior. Conversația cu ea mi-a dat certititudinea că a trăi în/ din muzică este un mod de viață viabil, actual și semnificativ pentru lumea contemporană, care poate fi prozaică, dar inevitabil este permeabilă la sunetul muzicii.

Pe Simona Strungaru o puteți vedea la pupitrul Big Band-ului Radio joi, 23 martie 2023, în concertul de jazz al cărui invitat special este saxofonistul german Tobias Hoffmann. Evenimentul de la Sala Radio se va concentra în jurul pieselor de pe albumul „Conspiracy”, lansat în septembrie 2022 și inspirat de teoriile conspirației care au definit perioada pandemiei. Și pe 6 aprilie va dirija același ansamblu Radio România într-un concert al cărei solistă va fi Irina Sârbu.

 

Simona Strungaru este pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare și compozitoare. Din 2022 este dirijoarea Big Band-ului Radio România și membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. În 2010, Simona Strungaru a dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O. (Standard American Lexicographical Opera) de Michael Karr, la Grand Theater Groningen, Olanda. Sub bagheta sa au evoluat ansambluri ca Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii Banatul și Big Band-ul din Timișoara, Orchestra și Corul Filarmonicii din Târgu Mureș, Orchestra și Corul Filarmonicii Oltenia din Craiova, Orchestra Filarmonicii din Sibiu, Orchestra Filarmonicii din Botoșani, Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea ș.a.

În 2021 a fost invitată să compună și orchestreze pentru Balkan Youth Jazz Orchestra, în Muntenegru.

În 2015 a lansat orchestra și conceptul Simona Strungaru Symphonics, care a realizat și colaborări cu artiști din zona muzicii comerciale, concretizate în concerte precum Voltaj din toata inima simfonic, Urma Simfonic sau Cobzality Simfonic.

Psychologies: Simona, cum ai descoperit că îți place muzica?

Simona Strungaru: Ascultând-o, de mică. Părinții mei au iubit multe stiluri muzicale și mi-au facilitat accesul la muzică, prin viniluri, prin concerte. Muzica a fost foarte prezentă în viața mea.

Și cum ai descoperit că vrei să faci muzică și poți face muzică? La ce instrumente ai cântat?

S. S.: Am descoperit că pot face muzică pe la 4 ani, când am început să cânt la pian. Mama și-a dorit ca eu să cânt, pentru că ea s-a oprit din studiile muzicale. Așa că, atunci când am împlinit 4 ani, ea m-a îndrumat către un profesor de muzică, Vasile Macovei se numește, la bază fagotist, dar, fiind o cunoștință de familie, a început cu mine pianul și la foarte scurt timp a descoperit că sunt înzestrată. Am continuat studiile serios. Iar pianul este singurul instrument la care am cântat.

Ce este pentru tine muzica?

S. S.: Este sufletul meu. Este o prezență constantă, pe care o am alături indiferent de situația în care mă aflu și pe care atunci când am ocazia să o dau mai departe, o prezint publicului. Dar pentru mine ea este mereu actuală.

Care este realizarea muzicală de care te simți cea mai mândră?

S. S.: Activez în mai multe direcții: sunt pianist, dirijor, compozitor, orchestrator și pe fiecare latură am un highlight care mi-a rămas in memorie. Ca pianist, atunci când am cântat concertul nr 3 de Prokofiev – aș dori să repet această experiență. Pentru mine aceasta nu e o simplă piesă: întâlnirea cu ea este ca și o întâlnire cu o persoană cu care îmi place să conversez. Este ca o entitate, ca o prezență. Ca dirijor și compozitor, momentul pe care îl prețuiesc în mod deosebit este cel în care am realizat coloana sonoră pentru filmul Nosferatu, prezentată anul trecut la centenarul filmului, la Festivalul de Film Transilvania. Mă gândesc și la foarte multe momente alături de Big Bandul Radioului, unde peisajul muzical este foarte divers și îmi oferă o satisfacție nemaipomenită.

Simona Strungaru: „Muzica este sufletul meu“
Big Band-ul Radio

Ce proiecte ai în viitor?

S. S.: Pe 23 martie dirijez un concert foarte special, la care invit publicul cu mare drag: este vorba despre muzica saxofonistului Tobias Hoffmann, sunt aranjamentele sale, iar el însuși va fi solistul, împreună cu Big Bandul Radioului. Tobias Hoffmann este un muzician foarte apreciat, care a câștigat multe premii pentru compoziții și aranjamente.

Pe 6 aprilie vom avea un concert cu Irina Sârbu, care sărbătorește 20 de ani de activitate pe scena jazzului autohton și ne bucurăm să-i fim alături.

Pe 27 aprilie vom avea concertul The Magic of Duke Ellington – este jazz clasic și ne bucurăm să cântăm această muzică atât de gustată și de consacrată pentru public.

În stagiunea care este în desfășurare mai pregătesc un concert în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, care o să aibă loc pe 25 mai la Sala Radio; este un concert pentru care compun muzică pentru orgă și Big Band – o lucrare pe care am numit-o Gates (porți) și în care explorez interioare.

Pe 31 mai vom avea un spectacol foare ofertant pentru sărbătorirea copiilor și tinerilor: alături de Big Band o să abordăm diferite teme din filme foarte actuale, într-o manieră foarte modernă.

Pe 22 iunie închidem stagiunea cu concertul The Magic of Buddy Rich, avându-l drept solist pe Laurențiu Zmău la tobă – vom încheia deci stagiunea în forță!

Între timp, vă recomand și concertul de pe 8 iunie, de la Sala Radio, în varianta de nonet. Se numește „Funky Bird“ și va fi cu muzica lui Charlie Parker. Concertul va fi condus de George Natsis care semnează și aranjamentele instrumentale.

SIMONA STRUNGARU - Foto by Cristian Barcan
Cu Alice Francis în concert la Sala Radio_foto Diana Iurkiewicz

 

The post Simona Strungaru: „Muzica este sufletul meu“ appeared first on Tot Ceea Ce Este.