Cum ajută terapia ABA în autism și unde mergi în București

Analiza comportamentală aplicată (ABA, en. Applied Behavior analysis) reprezintă o metodă de abordare terapeutică a autismului care se bazează, în principiu, pe știința învățării comportamentului, a modului specific în care concretizează anumite comportamente, în funcție de anumite circumstanțe sociale. Implicit, această metodă terapeutică ajută persoanele cu probleme din spectrul autismului să înțeleagă modul în care funcționează comportamentul, cum este afectat comportamentul de către factorii de mediu și cum are loc învățarea.

Scopul programului terapie ABA București este acela de a stimula comportamentele naturale, firești și de a reduce, în același timp, incidența comportamentelor negative, care pot afecta procesul de învățare și acomodare. De asemenea, terapia ajută și la stimularea capacităților de exprimare, comunicare, îmbunătățirea atenției, a concentrației, abilităților sociale, memoriei și rezultatelor școlare. În esență, avantajele terapiei ABA sunt extraordinar de multe, iar rezultatul final îl reprezintă încercarea de a stimula integrarea persoanelor cu autism în contextul social.

Terapia ABA

Metode de analiză ale comportamentului au fost folosite și studiate zeci de ani. Acestea au rolul de a ajuta persoanele înscrise la terapie ABA București să dobândească diferite abilități esențiale îmbunătățirii calității vieții – cum să facă față anumitor situații sociale, cum să reacționeze fără a avea un comportament care ar putea ridica probleme, cum să comunice, cum să adopte un stil de viață mai sănătos și chiar cum să-și îmbunătățească rezultatele școlare. Terapeuții au folosit ABA încă din anii 1960 pentru a ajuta copiii cu autism și tulburări anexe.

Cum funcționează terapia ABA?

Coordonată de către terapeuți specialiști, experți în domeniu, care dețin toate informațiile teoretice și deprinderile practice necesare pentru a aplica protocoale specifice, înscrierea copiiilor cu autism la terapie ABA București presupune analiza aplicată a comportamentului acestora. Această analiză implică mai multe tehnici de înțelegere și schimbare a comportamentului, ABA fiind un tratament flexibil.

Spre exemplu, terapia poate fi adaptată pentru a răspunde nevilor fiecărei persoane, întrucât fiecare este o individualitate biologică unică. De-a lungul terapiei, copilul învață abilități care îi vor fi utile în viața de zi cu zi, astfel încât să se integreze mult mai bine într-un grup social, să își facă prieteni, să-și îmbunătățească rezultatele școlare. ABA mai poartă numele de „inginerie comportamentală”, aplicând abordări bazate pe principiile condiționării răspunsurilor și acțiunii, pentru a schimba (în bine) comportamente de importanță socială.

Un analist comportamental avizat, calificat și instruit, proiectează și supraveghează în mod direct programul de terapie ABA București. Aceștia îl adaptează la abilitățile, nevoile, interesele, preferințele și chiar situația familială a fiecărui copil înscris. Înainte de toate, terapeutul evaluează, detaliat, abilitățile și preferințele fiecărei persoane, iar informațiile sunt folosite pentru a seta obiective de tratament specifice. Obiectivele și preferințele familiei pot fi, de asemenea, incluse fără nicio problemă.

Printre cele mai frecvente obiective se numără îmbunătățirea abilităților de comunicare și limbaj, a abilităților sociale, dezvoltarea de idei de jocuri și activități practice pentru petrecerea timpului liber, dezvoltarea abilităților motorii și fundamentarea abilităților de învățare, pentru îmbunătățirea situației școlare. Copiii cu tulburări din spectrul autism se confruntă cu probleme foarte mari când vine vorba de integrarea în societate, de aceea au nevoie de ajutor avizat pentru a ușura acest proces. Încetul cu încetul, barierele mentale pot fi doborâte și, implicit, copilul va prinde aripi și curaj în a-și face prieteni și a deveni un individ apt din punct de vedere social.

Pentru terapie ABA București, îți recomandăm cu mare încredere echipa de la peopledevelop.ro, unde grija pentru copiii cu nevoie speciale primează, iar cadrul de desfășurare al terapiilor reprezintă, de la bun început, un mediu prielnic dezvoltării!

Sursa foto: unsplash.co