Diferenta dintre structura portanta si incadrata in sistemul structural

O combinatie de componente conectate intre ele astfel incat sa serveasca un scop util se numeste structura. Structurile pot fi abordate in numeroase modele: pline, incadrate, invelis, membrana, ferme, cabluri si arcade, structura de suprafata. Acestea sunt in mare parte clasificate pe baza geometriei datorita careia acestea dobandesc rezistenta pentru a rezista diferitelor tipuri de sarcini. Este configuratia geometrica a structurii care defineste capacitatile sale de rezistenta la sarcina. Cadrele si peretii sunt cele mai populare configuratii utilizate in cladirile moderne. Acestia sunt cunoscuti in mod popular ca pereti incadrati si portanti.

Intr-o structura incadrata, un cadru de grinzi si stalpi sunt folositi pentru a transporta diferite sarcini in jos, pana la fundatii. Cadrul este de obicei din otel sau beton armat, dar in structurile mici (de obicei cu un singur etaj), acestea pot fi din lemn sau chiar aluminiu.

In structura portanta, peretele in sine este portant. Acesti pereti portanti sunt de obicei construiti din zidarie, dar pot fi si din beton armat. Aici peretii transmit sarcinile catre fundatii.

Principala diferenta intre structura portanta si structura incadrata este reprezentata de membrii acestora, care sunt responsabili pentru suportul si transferul sarcinii in subsol. In structura portanta, elementele portante sunt pereti, in timp ce intr-o structura cu cadru, elementele portante sunt grinzi si stalpi.

Structura portanta este probabil cea mai veche si cea mai comuna structura si peretii suporta sarcinile acoperisurilor, precum si sarcinile laterale, cum ar fi: cutremur, vant etc. Este cunoscuta si sub numele de structura portanta a peretelui.

O structura incadrata este o structura care are o combinatie de componente structurale, adica grinda, stalpul si placa, conectate impreuna pentru a rezista gravitatiei si diferitelor sarcini laterale. Aceste structuri sunt in general folosite pentru a depasi fortele mari cauzate de diferite sarcini. Este cunoscuta si sub denumirea de structura de rezistenta.

In concluzie, structurile portante sunt mult mai ieftine in comparatie cu structurile incadrate. Cu toate acestea, acest lucru este valabil numai daca caramizile utilizate in structurile portante au preturi mici in comparatie cu betonul utilizat in grinzi si stalpi pentru structurile incadrate, iar adancimea fundatiei nu este mai mare de 1,00 m pana la 1,2 m.

Cand structurile sunt mari si unde aveti nevoie de flexibilitate in proiectare, structura incadrata este intotdeauna favorizata, deoarece structurile portante au o multime de limitari. Structura portanta este economica doar daca caramizile si pietrele sunt disponibile usor si la un pret competitiv. In zona, in care argila pentru caramizi nu este usor disponibila, costul structurii portante poate creste sau ar putea sa nu fie foarte competitiva in comparatie cu structura incadrata. Costul unei structuri portante va creste, de asemenea, odata cu cresterea inaltimii, deoarece grosimea peretilor se va umfla.

Inainte de orice constructie, alegeti un inginer structurist si consultati-va cu acesta cu privire la proiectul pe care doriti sa-l incepeti. Inginerul structurist va poate ajuta cu servicii de proiectare hale metalice, proiectare structuri cladiri/case si va detalia toate materialele necesare constructiei.