Secretele unei grădini de succes – ce păreri au specialiștii de la Grădinamax

Să ai o grădină de succes nu este o sarcină atât de dificilă. Poți obține acest lucru dacă cunoști ingredientele potrivite. În acest sens, avem câteva păreri de la Grădinamax, referitor la rețeta succesului în ceea ce privește o grădină frumoasă și aspectuoasă în sezonul cald.

Oricine poate crește legume și flori, chiar dacă nu ai avut experiențe în domeniu. Atâta timp când mediul este primitor, plantele vor crește fără probleme. Desigur, va trebui să aloci și tu timp și energie pentru lucrările necesare. Dar, ce trebuie să reții e că aceste lucrări nu trebuie să fie dificile și nici anevoioase, dacă știi când și cum să le faci. 

1. Primul pas este să începi cu un substrat de calitate

Solul în care vrei să plantezi semințe, bulbi, răsaduri sau butași joacă un rol esențial în dezvoltarea viitoarelor plante. Din acest motiv, e primul lucru de care trebuie să te ocupi, cu mult înaintea plantării plantelor. 

Decide unde vrei să-ți faci grădina și începe să lucrezi solul. Îndepărtează plantele și iarba și sapă substratul pentru a-l oxigena. Dacă ai parte de sol tare, argilos, poți adauga nisip pentru a-l afâna. Iar pentru a-l îmbogăți în materie organică, nutritivă, adaugă gunoi de grajd, compost sau îngrășăminte organice, de calitate. 

Reține doar că gunoiul de grajd proaspăt are nevoie de timp pentru a se macera. Din acest motiv, e bine să îl adaugi toamna târziu. Dacă vrei să-l adaugi în primăvară, alege un gunoi de grajd învechit, fermentat.

2. Diversitatea este binevenită

Recomandarea e să cultivi mai multe tipuri de plante, astfel încât să ai ceva recoltă, în cazul în care nu reușești să crești anumite soiuri. Cu cât ai mai multe opțiuni, cu atât te vei bucura de diverse gusturi și arome și vei putea încerca rețețe noi. În plus, atunci când încerci să crești mai multe tipuri de plante, vei putea observa mai ușor ce crește cel mai bine în zona ta. Așadar reține, plantează cât de multe varietăți, iar rata ta de succes va crește exponențial. 

3. Începe munca la grădină din timp

Cu cât începi mai devreme lucrul la grădină, cu atât vei avea o recoltă mai rapidă. De îndată de solul și temperatura îți permit, începe plantarea primelor culturi. În funcție de vreme, după ce solul s-a dezghețat și este suficient de cald, poți începe plantarea arpagicului pentru ceapă, semințelor de ridichi, spanac și salată. 

Apoi, în funcție de cum se încălzește afară, poți continua cu mazăre, fasole, morcovi, plante aromatice, gulii. Pentru roșii, ardei, castraveți, dovlecei și vinete va trebui să te asiguri că nu mai există riscul de îngheț peste noapte. Deci, aceste răsaduri ar trebui plantate în prima jumătate a lunii mai, când nopțile au devenit suficient de plăcute.

4. Ține cont de perioada de dezvoltare a plantelor alese

Spațiul în grădina ta este limitat? Atunci ține cont de perioada de dezvoltare a plantelor, pentru a roti culturile. De exemplu, la început de primăvara, cât este încă răcoare, plantează ridichi și spanac. Apoi, după ce se încălzește iar acestea nu mai cresc, plantează alte culturi în locul lor. Nu lăsa nici un rând gol în grădină.

Și nu uita că există și culturi ce se pot recolta toamna, precum conopida și varza. Poți înlocui culturile de vară ce au fost recoltate cu aceste plante, pentru a te bucura de o recoltă târzie.

5. Ai grijă la înălțimea maximă a plantelor

Pentru ca plantele să o ducă bine și să aibă producție mare, trebuie să se poată bucura de lumina soarelui. Așadar, ai grijă ca plantele ce cresc mai înalte să nu ajungă să le umbrească pe cele mai scunde. Ia asta în calcul când amplasezi plantele în grădină. Vezi cum bate soarele peste zi în grădină și așează plantele în funcție de înălțimea lor maximă la maturitate.

6. Distrează-te!

Atunci când îți place să petreci timp în grădină, vei face această activitate cu drag iar rezultatele se vor vedea. De asemenea, o grădină nu trebuie să arate ca ceva plicticos. Poți să-ți folosești creativitatea și să adaugi aspecte estetice grădinii tale. De exemplu, există numeroase plante cu flori ce sunt companioni excelenți legumelor din grădină. Unde mai pui că aceste plante atrage insecte polenizatoare, care vor spori producția din grădină.

De asemenea, poți decora cu ghivece, jardiniere și paturi înălțate, obținute din paleți sau scânduri. Poate fi atât de amuzant să lucrezi la grădină, atunci când te bucuri de natură și timp petrecut în aer liber.

7. Planifică-ți activitățile

Deși în condiții optime plantele cresc fără prea mult ajutor, va trebui să introduci activități de grădinărit în program. Cu ajutorul mulciului vei reduce frecvența udărilor și vei încetini dezvoltarea buruienilor. Dar, chiar și cu astfel de metode de scurtare a muncii, tot va trebui să fii dispus(ă) să dedici timp si efort grădinii. 

De exemplu, roșiile vor trebui legate, pe măsură ce cresc, și copilite, pentru a fi productive. Plantele ce au atins maturitatea vor trebui recoltate (ridichi, salată, ceapă verde etc.). Plantele au ieșit din perioada de producție trebuie smulse și înlocuite cu culturi noi. Și, bineînțeles, va trebui să fii atent(ă) la dăunători, pentru a putea lua măsuri din timp.

Cum ți se par aceste păreri de la Grădinamax? Le vei pune în aplicare în grădina ta? Ce trebuie să știi e că aceste practici au fost adoptate de grădinari cu experiență, ce au obținut rezultate excelente. Pe lângă asta, nici nu e așa de greu să respecți aceste sfaturi. Vei vedea că o grădină de succes poate fi la îndemâna oricui.