Impozitarea criptomonedelor In 2022

Monedele virtuale sunt din ce in ce mai raspandite si tranzactionate in zilele noastre, ele ne fiind emise de catre o autoritate centrala fac sa fie, cel putin teoretic, monede immune la interventia sau manipularea guvernelor.

Numarul persoanelor care au apelat la firme de contabilitatepentru consultanta contabila este tot mai mare, fiind de peste 10 000 000 pe plan Mondial.

In Romania tranzactiile cu criptomonede au fost legiferate pentru prima data in anul 2019 prin legea 30/2019, unde se face referire la impozitarea tranzactiilor cu criptomonede, incadrand castigurile din astfel de tranzactii venituri din alte surse, revenind in sarcina celor care realizeaza veniturile sa depuna declaratia unica, care se depune pana pe data de 25 Mai inclusiv, a anului urmator celui in care s-a realizat venitul, pentru stabilirea impozitului pe venit si a contributiilor sociale.

Ce impozit datoreaza persoanele care tranzactioneaza criptomonede

Impozitul datorat este calculat de persoana care a obtinut veniturile respective din tranzactii cu criptomonede aplicandu-se cota de 10% asupra castigului realizat, adica diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare, incluzand si costurile aferente tranzactiei ( comisioanele diverselor platforme de tranzactionare ).

Daca o persoana obtine venituri din criptomonede mai mici de 200 lei dintr-o tranzactie nu se va impozita, existand totusi o conditie ca in decursul unui an fiscal sa nu se depaseasca 600 Lei.

Cand se calculeaza impozitul pentru criptomonede ?

Un aspect foarte important este acela al momentului determinarii impozitului afrent acestor castiguri.

Deoarece in conturile de tranzactionare sunt puse la dispozitie portofele electronice in care se pot depozita atat monede conventionale, cat si monede electronice, momentul determinarii ar trebui sa fie atunci cand sunt transformate din moneda virtuala in moneda conventionala. Dar, intrucat aceste tranzactii nu ofera un beneficiu real, aceste fonduri putand fi folosite doar pentru achizitia de criptomonede, se considera ca beneficiarul se afla in posesia respectivelor fonduri, ci fondurile respective aflandu-se sub administrarea platformei.

Mai sunt situatii cand cu fondurile din acel cont se pot achizitiona bunuri sau servicii direct din contul de tranzactionare, prin intermediul unor CARD-uri emise de aceste platforme deci teoretic, ati beneficiat de de acele sume de bani, asadar ar trebui sa declarati acele venituri.